20 Април 2024 г. Събота

"Престолонаследникът" в Пхенян наредил артилерийския обстрел

2010-11-24 10:16:30
Очакващият реда си като наследник на режима в Пхенян Ким Чен Ун стои зад днешния артилерийски обстрел на южнокорейски остров, при който загинаха военни и бяха разрушени цивилни обекти. Това смята Джан Лиенгуй, експерт по Северна Корея в Централната партийна школа в Пекин, цитиран от австралийския в. "Сидни морнинг хералд", но тази версия вчера бе предложена и от други анализатори.

Според китайския експерт и негови колеги 26-годишният син на Ким Чен Ир и тесният кръг около него мобилизират армията, затвърждават властта на "престолонаследника" в партията и търсят със старомодно демонстриране на сила признание в чужбина.

В отговор на обстрела южнокорейският президент Ли Мюн Бак нареди на армията да осъществи "многократни ответни удари" по севернокорейски ракетни бази, ако провокациите на Пхенян не престанат, предаде сеулската агенция "Йонхап".

Едно от "най-големите нападения от края на Корейската война през 1953 г.", както го определи "Ройтерс"цивилни жители като много повече от обикновена провокация".

Пхенян обаче отговори, че нападението е отговор на военно учение на южнокорейската армия, която тя започна по границите между двете държави ден по-рано. Според комунистическите власти южнокорейски войници са стреляли в територията на КНДР, което е довело до "адекватен отговор". Сеул не отрече за маневрите и стрелбата, но е категоричен, че неговите военни са стреляли на запад, не на север.

Реакциите в чужбина бяха на единодушно осъждане севернокорейската провокация (виж карето).
"България осъжда безпрецедентния артилерийски огън от севернокорейски въоръжени сили срещу територията на Република Корея, довел до жертви сред цивилното население и военнослужещите на тази страна", се казва в изявление на говорителя на нашето Външно министерство Весела Чернева.

Министър Николай Младенов пък разговаря вчера по телефона с посланика на Южна Корея у нас, за да му изкаже своето съчувствие към близките на загиналите и ранените.

Войските на Корейския полуостров

СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ
Северна Корея има 1.19-милионна армия и повече от 7.7 милиона резервисти при население от 23.4 милиона души. Южна Корея разполага с 687-хилядна армия и около 4.5 милиона в резерв. Към тях са дислоцирани 28 000 войници на САЩ.

КОНВЕНЦИОНАЛНИ ОРЪЖИЯ
Пхенян има около 4100 танка и над от 2500 бронетранспортьора. Смята се, че по-голямата част от техниката е от времето на СССР и се нуждае от обновяване. Основният боен танк на Северна Корея е Т-54. Северна Корея има повече от 17900 артилерийски единици. Южна Корея има 2750 базови бойни танка, 2780 бронетранспортьора и 10 470 артилерийски единици.
Съветските самолети МиГ са най-масовите сред 620-те самолета на Пхенян. Севернокорейските ВВС са остарели и непригодни за съвременни бойни действия. Сеул има около 490 бойни самолета.
Смята се, че Пхенян залага на подводен флот, като със своите 71 съда превъзхожда десетината подводници на Сеул.

РАКЕТИ
Северна Корея има повече от 800 балистични ракети и над от 1000 от друг тип. Пхенян продава ракети в чужбина, като основен купувач е Иран. Сеул е ограничен в развитието на ракетен комплекс по силата на договор със САЩ, но наскоро разгърна нови крилати ракети, които могат да стигнат до всяка точка в Северна Корея.

ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ
Смята се, че Северна Корея е произвела около 50 кг плутоний, който според експерти е достатъчен за шест до осем ядрени ракети. Южна Корея, която отдавна е в клуба на страните с атомна енергетика, няма ядрено оръжие, но има обещание от Вашингтон, че ще бъде включена в американски ракетен щит.
Реакциите

"Съединените щати категорично осъждат тази атака и призовават КНДР да спре бойните си действия. САЩ са твърдо отдадени на защитата на своя партньор Южна Корея и на запазване на мира и стабилността в региона."
Изявление на Белия дом

"Известени сме за тези съобщения и изразяваме загрижеността си от ситуацията. Надяваме се, че съответните страни ще направят повече, за да допринесат за мира и стабилността на Корейския полуостров."
Хун Лю, говорител на китайското външно министерство

Военният сблъсък между двете Кореи е "колосална опасност", заяви руският външен министър Сергей Лавров.
"Севернокорейското артилерийско нападение от вторник е неприемливо. Смятаме, че диспутът между Пхенян и Сеул трябва да бъде решен изключително с дипломатически средства."
Висш представител на руското външно министерство
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати