19 Април 2024 г. Петък

Какво казват джаджите за собственика си?

2010-11-24 09:28:39

Колосаната яка и здравото ръкостискане вече не са ключовите белези, по които може да научите повече за нрава на колегата или непознатия, с когото току-що сте се запознали.

Вместо това смартфонът в джоба, лаптопът в куфарчето или моделът устройство за слушане на музика могат да се окажат доста по-полезни при установяване на това какъв човек стои срещу вас.

Това е така заради превръщането на популярните устройства от обикновени джаджи в етикет на стила и начина на живот, който водим. Дали ги използваме за забавление, работа или за комуникация, чрез тях правим демонстрация на това що за хора сме всъщност, казват експерти.

В новата си книга, озаглавена "What Makes us Tick", социологът Хъг Макей обяснява значението на джаджите (заедно с това на други луксозни стоки), които са широко използвани за привличане на внимание върху притежателя им и как те ни карат да се превръщаме в хора, заслужаващи уважение или признание.

„...култът към знаменитостите и звездите е развил идеята, че ако се стремите към по-висок статус, символите ще ви помогнат да го постигнете“, пише авторът.

„Те също могат да ни накарат да се дистанцираме като част от група, която защитава определени ценности, има предпочитания, стил и начин на живот“.

Изследване върху типовете хора в зависимост от това какви мобилни телефони притежават е довело до заключения, свързани с това колко печелят собствениците на различните модели, както и какво работят и как прекарват свободното си време.

„Изследването ни показа различни видове хора, привлечени от различни модели телефони... собствениците на LG например обикновено отделят значение на цената и търсят устройство, което е надеждно и е направено така, че да е трайно. Потребителите на Samsung се възхищават на факта, че могат да имат по-голямо разнообразие на рингтонове. Съвсем не е изненадващ фактът, че собствениците на iPhone са чести потребители на мобилен интернет, GPS функция и слушат музика през телефона си“, казва Андрю Браун, директор мобилни комуникации и технологии в Roy Morgan Research – компания, която прави проучвания на общественото поведение.

При среща обаче подсъзнателно не само телефонът е онова, което се взема под внимание от отсрещната страна. Със сигурност значение има и размерът на телевизора, както и джаджите, които носите в куфарчето си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати