16 Април 2024 г. Вторник

Световният мир е застрашен!

2010-11-23 14:24:20

Световните лидери реагираха остро на действията на Северна Корея.

Белият дом осъди артилерийското нападение срещу южнокорейски остров и призова Пхенян незабавно да прекрати враждебните действия. Инцидентът стана в момент, когато американски пратеник обикаля района след разкритията, че Северна Корея продължава работа по ядрената си програма и обогатява уран.

Има сериозни опасения, че Северна Корея може да създава атомни оръжия.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ескалацията на напрежението на Корейския полуостров представлява голяма опасност не само за региона, а и за света и призова за незабавно спиране на военните действия.

Британският първи дипломат Уилям Хейг заклейми "непровокираното нападение" от страна на Северна Корея и изрази опасения, че инцидентът ще засили напрежението на Корейския полуостров.

Германия е "силно разтревожена" от инцидента между Северна и Южна Корея, който застрашава мира в региона, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле.

Японският премиер Наото Кан съобщи, че е наредил на министрите си да следят отблизо ситуацията и да са в готовност да реагират в случай на заплаха от страна на Северна Корея.

Китай изрази безпокойство по повод инцидента и призова Сеул и Пхенян да положат усилия в този момент за запазване на мира и стабилността на Корейския полуостров.

„Надяваме се участващите страни да направят повече за допринасяне за мира и стабилността на Корейския полуостров”, коментира по повод на инцидента говорителят на китайското външно министерство Хон Лей.

Хон допълни, че Китай търси допълнителна информация за сблъсъка.

Общите оценки са, че Северна и Южна Корея са на ръба на нов въоръжен конфликт.

Убити са двама южнокорейски войници.

Според местен жител са били изстреляни около 50 снаряда. Жителите на острова са получили инструкции да се евакуират. Съобщава се, че на острова бушуват неконтролируеми пожари.

Южна Корея има военноморска база на Йонпьон, като военните са отвърнали на стрелбата.

Южна Корея предупреди, че ще има „твърд отговор” на всяка севернокорейска провокация.

„Нашата армия ще отговори твърдо на всякакви бъдещи провокации. Севернокорейският обстрел на остров Йонпьон е явна въоръжена провокация. Нещо повече, безразсъдното обстрелване на цивилни обекти е непростимо”, се казва в изявление на южнокорейския президент.

Междувременно Северна Корея заяви, че южнокорейските войници първи са открили стрелба. В съобщение на Върховното военно командване на КНДР се посочва, че „Южна Корея е извършилабезразсъдна военна провокация, като е открила артилерийска стрелба”. Подчертава се, че морската граница в Южно море е само тази, която е определена от Пхенян.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати