25 Април 2024 г. Четвъртък

Влошаването на кредитния портфейл на банките отново се засилва

2010-11-23 13:17:48
След два поредни месеца на забавяне, през октомври ръстът на проблемните задължения отново се засилва, показват данните на БНБ. Освен това нарастването на общия кредитен портфейл на банките през месеца отново е минимално, като потребителските заеми продължават да се свиват.

С 387.55 млн. лв. повече са лошите и преструктурирани кредити към края на октомври спрямо предходния месец. Така увеличението им е 5.9% - над два пъти по-голямо от отчетеното през септември, когато беше 2.6%.

Септември беше и вторият пореден месец, в който данните показаха забавяне на темпа на нарастване – тенденция, която сега се обръща.

Обемът на лошите и преструктурирани задължения вече е 6.95 млрд. лв., а делът им в заемния портфейл за фирми и граждани (без овърдрафти) достига 17.55%, спрямо 16.6% към септември.

В групата на лошите и преструктурирани кредити влизат всички, които са с влошено качество - с просрочие в обслужването над 90 и над 180 дни, както и тези с променени условия с цел по-добро обслужване.

От централната банка посочват, че този тип данни не показват обема и дела на заемите с просрочия, нито размера на необслужваните над 90 дни. Такава информация има в тримесечните данни, които БНБ публикува. За третото тримесечие на годината те показаха, че делът на необслужваните кредити е 10.61%.

Нарастването на дела е резултат както от номиналното увеличение на необслужванията, така и от слабите ръстове на кредитната база.

През октомври кредитите за корпоративния сектор се увеличават с 135 млн. лв. или 0.43% спрямо ръст от 801.5 млн. лв. (2.6%) през септември. Това увеличение на портфейла през септември обаче не беше реално, тъй като в системата имаше обратно изкупени заеми за 598.3 млн. лв.

Данните сочат още, че потребителските заеми продължават да намаляват, а ръстът в жилищните е едва 0.04%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати