25 Април 2024 г. Четвъртък

Сокът от нар помага при бъбречна недостатъчност

2010-11-23 12:57:14

Сокът от нар помага при бъбречно заболяване, установиха израелски учени. Свойствата му се дължат на високо съдържание на полифеноли с антиоксидантен ефект в него.

Изследването на екипа сe базира върху наблюдение на 101 пациенти на диализа. Учените установили, че при консумация на половин чаена чаша сок от нар три пъти седмично в продължение на една година пациентите се нуждаят по-рядко от поставяне на апарат за диализа.

Според медиците съдържащите се полифеноли в нара са силни антиоксидантни вещества, които елеминират и възпрепятстват натрупването на свободни радикали, образуващи се при метаболитните процеси в организма.

При редукцията на тези молекули в кръвта се намалява и негативното им въздействие върху тъканите, което има отношение към възпалението на тъканите.

Учените са установили, че сокът предпазва от усложнения при пациентите с бъбречни заболявания, поставени на диализа. Данните от изследването показват, че 40% по-малко се наблюдават инфекции при първото посещение в болницата и 80% при второто.

Специалисти обръщат внимание, че сокът от нар е богат на калий, поради което се налага да балансират хранителния си режим.

Сокът от нар също така съдържа магнезий, фосфор, калций, натрий, желязо, както и алуминий, силиций, хром, никел, мед и витамините С, В6, В12 и Е.

Смята се, че нарът има жлъчогонно, обезболяващо и подсилващо организма действие. Възбужда апетита. Влияе благоприятно на кръвообразуването, понижава кръвното налягане и холестерола.

Неотдавна американски учени доказаха, че редовната консумация на сок от екзотичния плод помага при еректилна дисфункция и понижава риска от рак на простатата и кожата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати