26 Април 2024 г. Петък

Печатът за 23 ноември

2010-11-23 12:19:04
През 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава. Това прогнозираха от Центъра за демографска политика, пише Труд. Според представителя на организацията проф. Петър Иванов българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40години ще наброява едва 800 000 души. В същото време малцинствата ще нараснат значително - ромите ще достигнат внушителната бройка от 3,5 млн. души, а турският етнос - 1,2 млн. души. За 2100 г. “присъдата” на изследователите е още по-тежка - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1,5 млн. турци. Предстои колосално разместване в етническото пространство на България, предрича Иванов. Позовавайки се на официалните преброявания на населението, от Центъра за демографска политика посочиха, че в началото на ХХ век мнозинство са били българите (2,9 млн.), като далеч по-малобройни са били турците (800 000) и ромите (60 000).

Европейската комисия предлага на Европарламента да се отнемат пари от България по ИСПА и от средствата за подготовката за Шенген заради това, че не ги усвояваме, съобщава Сега. Възможността за използване на тези средства изтича в края на 2010 г. По молба на българските власти ИСПА, която трябваше да приключи през 2009 г., бе удължена с 12 месеца, а инструментът "Шенген" - до края на март 2010 г. По ИСПА ще бъдат изплатени 4 млн. евро по-малко. Тази програма бе отворена за България през 2004 г., като общият й бюджет възлизаше на 452 млн. евро. Чрез нея се изграждат магистрала "Люлин" и други транспортни обекти, изпълняват се и екологични проекти като пречиствателни станции. Сумата, заделена за влизането ни в Шенген от 2007 г. насам, бе 258 млн. евро. България обаче е усвоила с около 27 милиона по-малко - 230 968 000 евро, сочат данни на Еврокомисията.

Намирането на работа в кризата е станало почти невъзможно, потвърждават данните от последното изследване на НСИ за работната сила, информира още Сега. Трайно безработните са се увеличили с 58% през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на м.г. Така хората, които не могат да си намерят работа повече от 1 година, вече са почти 156 хил. Увеличават се и обезкуражените българи - хората, които са трайно безработни, но вече не търсят активно работа, защото не вярват, че ще си намерят. Те вече са 220 хил. души.

Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно, е водещата новина за 24 часа. Нов законопроект предвижда, когато кандидат-пенсионерът няма нужните документи, той може да заведе в съда свидетели. Те обаче вече трябва задължително да са колеги, работили заедно с ищеца, и то през същия период, за който се доказва стажът. Досега нямаше строго изискване и по делата се явяваха портиери, случайни познати или работили на същото място, но по съвсем друго време, обясняват от НОИ. Писмените доказателства, установяващи стажа, могат да бъдат трудова, осигурителна книжка, трудов договор, допълнителни споразумения, заповеди за допълнително възнаграждение.

И изборният кодекс на ГЕРБ отива на поправителен в Европа, отбелязва Сега.  Законопроектът на ГЕРБ, който бе приет от парламента на първо четене, ще бъде изпратен за съгласуване във Венецианската комисия с надеждата консултативният орган към Съвета на Европа да препоръча промяна на текстовете, с които се ограничават избирателни права и демократични завоевания, казва депутатът от левицата Димчо Михалевски. По време на дискусия вчера неправителствените организации и опозицията подложиха на безмилостна критика проекта на ГЕРБ. Няколко са пунктовете, по които старейшините от комисията могат да атакуват законопроекта - за отнемане на избирателни права с отмяната на прекия избор на районни кметове и кметове на населените места с под 500 жители, за ограничаване на представителността със съкращаването на общинските съветници, а също и неадекватно високият праг от 20% на преференцията за парламентарния вот, обяснява Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според анализа на неправителствената организация 1 691 101 избиратели в София, Варна и Пловдив и 1555 населени места ще бъдат лишени от право на вот.

Всеки е искал да наблюдава всекиго. Явно са правени неща, които не са били в ред по отношение на закона, казва военният министър Аню Ангелов по повод разкритието на Стандарт за таен шпионаж на висши военни. Става въпрос за нерегламентирано събиране на данни от наблюдението с камери на всички хотели и клубове, които са под шапката на социалната агенция на Министерството на отбраната. Ангелов признава, че софийската Военноокръжна прокуратура е образувала дело заради скрита в часовник камера. Тя била открита в една от стаите на хотел "Шипка", който е на разположение на агенцията.

Бившият зам. вътрешен министър Раиф Мустафа получи втора оправдателна присъда, научаваме от 24 часа. Софийският апелативен съд го призна за невинен като посредник за даване на подкуп. Бизнесменът Росен Маринов обаче получи 2 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв. Според магистратите има доказателства, че той е обещал рушвет на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Първоначално градският съд оправда Мустафа и Маринов. Двамата бяха обвинени, че са предложили 100 000 лв. на Марин Димитров, за да оттегли жалба, свързана с доставка на катери от фирмата на Маринов "Авто инженеринг" за нуждите на агенцията. "Изключително съм изненадан. Осъден съм за приказки на маса. Едно време по комунизма са съдили хората за политически вицове", заявява Маринов. Той е категоричен, че ще обжалва.

Бившият вътрешен министър Румен Петков, соченият за тартор на „Октопода” Алексей Петров-Трактора и ексбаретите Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, да бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, ще настоява председателят й Волен Сидеров, четем в Монитор. Поводът е за нашумялата през последните дни среща на басейна „Спартак”, в която преди три години четиримата са участвали. Миналата седмица ексшефът на ГДБОП и настоящ началник на митниците ген. Ваньо Танов направи сензационното разкритие, че бившият вътрешен министър и главата на Октопода са участвали активно в разпределението на наркопазара у нас.

“1 милиард лева е печалбата на пунктовете за изкупуване на цветни метали у нас годишно. Парите обаче идват не само от върнати автомобили и стари перални, а от откраднати от ромите жици на електрото, релси на БДЖ и пътни знаци, които държавата всяка година трябва да възстановява”, информира Стандарт. Статистиката на "Криминална полиция" показва, че кражбите на жици са се увеличили с 50% в сравнение с миналата година. От началото на годината посегателствата срещу кабелите на електроразпределителните дружества у нас са 4800. "Полицаите са успели да арестуват 3200 души за тези кражби", казва Константин Димитров, зам.-шеф на "Криминална полиция". Никой от тези задържани обаче още няма присъда за щетите, които е нанесъл на дружествата и държавата.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати