29 Март 2024 г. Петък

Терминаторът ще се завърне... като екоактивист

2010-11-23 11:40:54
Културист, холивудска звезда и два пъти губернатор на Калифорния. Колоритната биография на Арнолд Шварценегер е на път да "позеленее", след като през януари актьорът републиканец ще трябва преотстъпи губернаторското си кресло на демократа Джери Браун. Той спечели щатските избори в началото на ноември.

В разговор с европейски медии Шварценегер посочи успешната си политика по опазване на околната среда като опора, върху която вероятно ще стъпи по-нататъшната му кариера като съветник и застъпник за мерки срещу климатичните промени и замърсяването.

Въпреки огромния дефицит от над 20 млрд. долара в щатския бюджет, който актьорът оставя след себе си, той предпочита да се съсредоточи върху екологичните аспекти на политическото си наследство. "В кампанията за губернатор през 2003 г. обясних ясно, че когато встъпя в длъжност, ще защитавам околната среда и икономиката едновременно. Тогава републиканец, който дава такива обещания, пораждаше големи съмнения", казва Шварценегер, като изтъква, че днес Калифорния спестява 40% повече енергия от който и да било друг американски щат. Въпреки това вносът на електричество значително изпреварва средното равнище за САЩ.

Браун, който е близък на Шварценегер, също вече е бил управител на слънчевия щат. "Ще работя с него занапред. Това, че повече няма да съм губернатор, не значи, че няма да се застъпвам за повече работни места и по-чиста околна среда", категоричен беше актьорът, останал в историята на киното с емблематичната реплика I'll be back (Ще се върна – б. а.) от филма "Терминатор".

Сред постиженията

му са създаването на "водородна магистрала" - мрежа от станции за зареждане на автомобили с водородно задвижване, нисковъглероден стандарт за гориво, както и цел за внедряване на възобновяемите източници в енергетиката – 33% до 2020 г. "През последните няколко месеца започнахме най-големите в света проекти за енергия от вятъра и слънцето, които са по-мащабни от осъществените досега в Китай", хвали се Шварценегер. "Компании от цял свят идват в Калифорния, за да инвестират. 57% от всички капитали за рисково инвестиране в САЩ са насочени към щата, защото имаме подходящо законодателство за преход към по-чиста икономика и природа."

Миналата година той съучреди организацията "R20 – региони за климатично действие", за да стимулира намаляването на парниковите газове в градове и региони по света чрез мерки, които не изискват големи разходи. Слънчевият щат ограничава емисиите си рамо до рамо с провинции, региони и други щати в Канада, Мексико, Европа и Китай. "Губернаторът направи Калифорния лидер в климатичните действия"Поправка 23 предизвика най-големия в историята референдум относно политиката за чиста енергия. Това е добър урок за Вашингтон – трябва да се обръщаме към всички избиратели, а не само към републиканците или само към демократите. Всички искат да дишат чист въздух."

Предизвикателствата

"Нищо не става лесно, когато се стремиш към промени", признава губернаторът по повод трудностите, които ще съпътстват приемането на федерално законодателство за ограничаване на парниковите емисии и стимулирането на зелената енергия.

Републиканците, които традиционно са скептично настроени към промените в климата, спечелиха позиции в Конгреса на изборите в началото на месеца. Те се опитват да попречат на администрацията на президента Барак Обама да наложи ограничаване на емисиите на САЩ със 17% спрямо 2005 г. "В Калифорния водим тази битка от седем години. Промените и реформите са грозни. Хората биха предпочели да се придържат към статуквото. Важно е да пренесем опита от Калифорния във Вашингтон. Дори там да не вярват в климатичните промени, сигурен съм, че за тях е важно страната да не зависи от вносния петрол."

Американците често говорят, че позеленяването на икономиката ще се отрази негативно на заетостта, но според Шварценегер едното не вреди другото. "В Калифорния създадохме 10 пъти повече работни места в зеления отрасъл спрямо който и да било друг сектор."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати