20 Април 2024 г. Събота

Северна Корея обстрелва с оръдия южната си съседка, има убити

2010-11-23 11:30:37
Северна Корея е обстрелвала с оръдия в продължение на 1 час южната си съседка, в отговор на което Южна Корея е отвърнала на огъня, съобщи Би Би Си. По данни на южнокорейските медии загинал е поне един морски пехотинец, а трима са тежко ранени, поне 14 военни са пострадали.

Данните засега са противоречиви, като се съобщава за изстреляни от няколко десетки до 200 снаряда по остров Йонпьон на запад от бреговете на Южна Корея.

Обстрелът е станал през спорна морска част на границата между двете държави, намираща се на 3 км от острова. Според телевизионни репортажи над Йонпьон се издигат няколко колони гъст дим, има нанесени щети на 60-70 къщи, но все още няма официални данни от властите.

На обстрелвания остров живеят около 2000 души, които са били принудени да се крият в бомбоубежища, след което са били евакуирани. Във въздуха са вдигнати самолети на бойната авиация, армията е в максимална бойна готовност.

Инцидентът се случва само няколко дни след като Пхенян обяви, че разполага с нов огромен ядрен обект, построен за обогатяване уран.

Сеул обяви, че обстрелът е станал в 2.34 ч. тази нощ, като Южна Корея е отвърнала незабавно на огъня при самозащита. Инцидентът е продължил около един час, след което внезапно приключил.

Правителството заяви, че провокацията трябва да получи "твърд отговор", но че ще се направи всичко възможно тя да не прерасне във война. Централната банка в Сеул свика спешно заседание на ръководството, за да оцени възможните последици за икономиката и пазарите, след като обменната стойност на националната валута вон се срина.

В първите коментари за "Ройтерс" анализатори обясняват, че случилото се е изключително неприятно, защото бомбардирането на цивилно население е нещо повече от провокация. Предполага се, че Пхенян се опитва по много старомоден начин да притиска САЩ и Южна Корея към отстъпки.

В момента в района е на обиколка специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Босуърт. Днес той пристигна в Пекин, където властите, поддържащи Северна Корея, изразиха "загриженост" от случващото се.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати