26 Април 2024 г. Петък

Евтините магистрали на Борисов щели да поскъпнат

2010-11-23 11:12:07

Прословутите ниски цени за довършването на магистрала "Тракия", с които правителството на ГЕРБ се гордее, са на път да бъдат преразгледани, пише в. „Сега”.

Пазарлъците вече започнаха - строителите на отсечката от Ямбол до Карнобат твърдят, че са изненадани от мочурища по трасето и вероятно ще се стигне до оскъпяване.

Изпълнителният директор на "Сдружение Тракия IV" Иван Иванов обяви, че държавата трябва да поемеразходите за преодоляване на възникнали след започване на строителството препятствия. В случая ставало дума за участъци с черна глина, която е неподходяща основа за път, обясни пред "Сега" инж. Иванов.

В интервю за "Труд" шефът на строителния консорциум, който трябва да направи 49 км от "Тракия" (Лот 4), твърди, че 20 км трябва да бъдат прокарани именно през глинеста почва. Сега изпълнителите очаквали указания до края на годината каква технология да използват за проблемните участъци.

Според инж. Иванов оскъпяване ще има, а в договора дори имало текстове за конкретния случай. Те предвиждат възложителят да поеме разходи, възникнали при несъответствие на почвите с описаните в проекта. Според него геоложките проучвания на мястото са правени преди десетина години и е напълно нормално да не са съвършени. "Ние не взимаме решение, просто искаме пътната агенция да каже каква технология да приложим", заяви Иванов.

От пътната агенция обаче вчера обявиха, че не са получавали от строителя искания за промени в проекта. Още при отварянето на офертите за Лот 4 министър Плевнелиев обяви, че този участък е сложен, а и в проектната документация се говори за трудности със заблатени райони, торфени полета и т.н.

Според пътни експерти проблемът, за който говори Иван Иванов, ще доведе до оскъпяване с около 4 млн. лв. на този участък, стига да става въпрос наистина за премахване на глинести почви. "Сдружение Тракия IV" спечели търга за изграждането на тази отсечка с оферта от 174 млн. лв. без ДДС.

При подписването на този договор и на контрактите за останалите два участъка регионалният министър Росен Плевнелиев, а впоследствие и премиерът Бойко Борисов непрекъснато повтаряха, че е сложен край на практиката да се подписват договори за ниски суми, а впоследствие те да се увеличават. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати