20 Април 2024 г. Събота

Станишев се сблъска с опозицията в БСП

2010-07-03 17:30:04

Ступорът, в който беше БСП е преодолян, без да гледам с розови очила. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в изказването си пред своите съпартийци на днешния пленум.

По думите му заради провала на ГЕРБ при справянето с кризата тезите на БСП са станали по-чуваеми.

Лидерът на червените прогнозира в края на годината тежка икономическа криза, като не изключи и предсрочни парламентарни избори.

Никоя политическа организация не може да изведе страната от кризата сама при параметрите, към които отиваме, изтъкна той.

Затова според соцлидера БСП трябва да е готова за разговори с всички организации и партии, които не споделят политиката на ГЕРБ.

Докладът на Станишев не се хареса на вътрешните му опоненти, като тон на критиките дадоха Румен Овчаров и Румен Петков.

Петков посочи, че 47 конгрес е поставил конкретни задачина своя лидер и са очаквали днес да разберат в каква степен те са били изпълнени. Вместо това обаче, по думите на Петков, в доклада на Станишев се е говорило само за ГЕРБ.

Кризата в партията продължава да се задълбочава, смята и Румен Овчаров.

БСП не е променила значително своето внимание в обществото, коментира и Янаки Стоилов и допълни, че партията е в най-тежката си криза за последните години.

Трябва да се стремим към прекратяване на управлението на ГЕРБ, категоричен бе Стоилов.

Антон Кутев защити доклада на Станишев и посочи, че депутатите на БСП са били изключително активни по важни теми като спада на приходите от увеличението на акцизите и контрабандата.

Според Кутев най-важното е БСП да се превърне в партия на бъдещето, но според него днешният пленум не е направил крачка към това бъдеще.

Защо всеки път по този начин протичат нашите заседания. Трябва ни другарство и взаимно уважение, заяви Кристиян Вигенин.

Той изтъкна, че се критикува само част от изпълнителното бюро и посочи, че много заседания са се проваляли заради липса на кворум, подчертавайки липсата на голяма част от членовете на националния съвет.

Според него е необходима промяна най-вече в начина на работа на БСП, а не толкова в лидера на партията.

Смяната на лидера води до промяна, но не и до фундаментална промяна, категоричен е Вигенин.

Лидерът Сергей Станишев изтъкна, че е доволен от дискусията. По думите му тя е „полезна, не толкова ползотворна".

Винаги съм бил готов да приема критика, стига тя да предлага конкретни решения, заяви още той.

По думите му все едни и същи хора използват пленумите, за да отправят критики. По повод това, че Румен Овчаров не приемал доклада му Станишев каза, че и той не приема отчета на софийското БСП. В доклада си Овчаров е отбелязал недобра оценка на БСП на национално ниво и добра работа на БСП София.

Станишев изтъкна, че софийската организация не е най-добрия пример за БСП.

Не приемам хватките с кворума, които се играят вече няколко пъти, посочи още той. Според него темите като актуализацията на бюджета и еврофондовете, както и предложението на социалистите няма да бъдат отразени в медиите заради вътрешните противоречия.

В 16.30 пленумът на БСП се провали заради липса на кворум. 58 членове на националния съвет останаха до този час.

Те ще се разпишат за своето присъствие, а останалите, които провалиха днешния пленум ще трябва да дадат обяснения.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати