29 Март 2024 г. Петък

Какво значение има какво мисли папата за презервативите

2010-11-22 12:27:32

Коментарът на папа Бенедикт XVI за презервативите е „забележителна положителна крачка напред“, обяви ръководителят на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН.

„Такова действие признава това, че отговорното сексуално поведение и използването на презервативи имат важна роля в превенцията на ХИВ“,     се казва в изявление на директора на програмата Майкъл Сидибе, цитиран от CNN.

„Това ще помогне да се промени революционно превенцията на разпространението на ХИВ“, смятат в ООН.

Католическата църква категорично се противопоставя на използването на контрацепцтиви, включително презервативи.

Папата предизвика буря от протести миналата година, когато се изказа против използването на презервативи като начин да се избегне заразяване с ХИВ.

„Не може да се реши с раздаването на презервативи, напротив, това увеличава проблема“, каза папата през март миналата година по време на посещение в Африка.

В неделя обаче вестникът на Ватикана публикува коментар на папата, направен пред германски журналист, който се различава от тази твърда позиция.

„Може да има отделни случаи, в които да бъде оправдано, например когато проститутка използва презерватив, и това може да е първа стъпка към морализиране, първо поемане на отговорност, да се развие разбирането на факта, че не всичко е позволено и че човек не може да прави каквото си поиска“, казва папата.

„Но това не е истинският, не е подходящият начин да се борим с ХИВ“, допълва главата на Католическата църква. Правилният път бил „хуманизирането на сексуалността“.

„Това, което е важно, е, че той говори за изключение там, където досега нямаше изключения. Самият факт, че има дискусия, е забележителен“, коментира Джеймс Мартин, от Йезуитския орден.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати