29 Март 2024 г. Петък

Румен Петков: Не аз, Танов e прикривал Галеви

2010-11-22 11:33:01

Бившият вътрешен министър Румен Петков обвини шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че е прикривал дупнишките Братя Галеви.

Така Петков отговори на обвиненията, отправени от Танов, че срещата между Петков и братя Галеви с посредничеството на Алексей Петров е имала за цел разпределение на наркопазара.

Румен Петков попита разработван ли е Ваньо Танов в качеството му на директор на митниците през март т.г. и значи ли това, че Цветан Цветанов му няма доверие.

"Имам основания да считам, че г-н Танов е работил неефективно като директор на ГДБОП, и аз затова го освободих. Нещо повече – той извърши много груби нарушения във връзка с човек, който впоследствие получи 17-годишна присъда", каза Петков пред БНТ.

"Ако не са ползвани възможностите на службата при второто искане и ако по първото искане са ползвани само два пъти, г-н Танов много категорично се е стремял да прикрие нещо в живота и действията на братя Галеви", заяви категорично Петков.

Той настоя разработката по Братя Галеви да бъде разсекретена, за да се получи отговор на някои въпроси – кой е заявителят, кой е утвърдил и какъв е времевият период между заявката и утвърждаването, има ли нещо необичайно в стартирането на разработката.

На въпрос дали е имал лостове за влияние над групировките, Петков отговори отрицателно и допълни, че когато той е бил вътрешен министър, са работили достатъчно мобилизирано и ефективно.

"Винаги давам два примера. Единият е с групата на Митьо Очите – 17 арестувани, 17 в затвора. Другият е с Будимир Куйович – 17-годишна осъдителна присъда.

"общувал ли е с близки на Куйович", настоя Петков.

"Тези лъжи на господин Цветанов, спекулациите с господин Филчев и с мен целят да отклонят общественото внимание. Ако той може да докаже твърденията си за мен, да ме арестува веднага", каза бившият вътрешен министър. 

Според Петков премиерът разбира, че след когато по такъв циничен начин лъже ключов негов министър, накрая няма начин премиерът да не го отнесе.

"Аз искам моят вътрешен министър да спазва закона. От 250 арестувани са задържани само 30-40 – какво е това", попита отново Петков.

"Тази демонстративност, тази арогантност да произнасяш присъди, минеш ли покрай микрофон. Това говори много неща в характера на един човек, в това число за комплекси. Имам много резерви към действията на вътрешния министър, не на министерството, а на вътрешния министър", подчерта Петков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати