17 Април 2024 г. Сряда

Треска за злато в Австрия, ентусиасти търсят заровени 5 млн. евро

2010-07-03 12:16:06
Иманяри, въоръжени с лопати и метал детектори, се събраха в малък австрийски град в търсене на 5 милиона евро, съобщи CNN, цитирайки австрийската информационна агенция ORF. 

Парите били заровени там от германски финансов съветник, осъден за крупни измами. Смята се, че парите са закопани в алуминиеви куфарчета някъде из гористите планински райони, които обграждат градчето Ебс, близо до границата с Германия. 

52-годишният финансист Аугустин, чието пълно име се пази в тайна от полицията, бе арестуван преди повече от 8 години, когато археолог намери куфар, в който имаше 150 000 евро и паспорт на германеца. Куфарът бе заровен близо до Инсбрук, в западните части на Австрия. 

По време на делото срещу измамника през 2002 година, полицията обяви, че го подозира, че е укрил останалите пари. Мъжът получи максималната присъда от 6 години затвор и в момента си живее на свобода в Бавария. 

Той е успял да отклони 5-те милиона евро от сметките на няколко крупни инвеститори, докато работел в банка BDA. Пред полицаите по време на делото той заявил, че не знае къде са парите, защото били прибрани от италианската мафия. 

Едва сега следователите разкриха публично подробности от случая с надеждата, че самият Аугустин ще им посочи мястото, където е заровил парите. Той, естествено, не каза нищо, но за сметка на това десетки иманяри се стекоха в Ебс /градче с население от 5000 души/ и започнаха да копаят в околностите му. 

Според австрийските закони, иманярите имат право на 10% от това, което намерят. Банка BDA също обяви, че този, който намери парите, ще получи възнаграждение от 660 000 евро. 

„Когато освободиха Аугустин от затвора, банка BDA нае частни детективи, които го проследиха. Знае се, че някъде в горите наоколо той е закопал всички пари. Никой обаче не знае точно къде и колко са“, заяви кореспондент на австрийската агенция ORF. 

През 2008 година, след освобождаването му от затвора, германският финансист заяви, че е успял да убеди босовете на мафията да му върнат 100 000 евро. Банкнотите, които е предал на следователите тогава, са били мокри и плесенясали. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати