16 Април 2024 г. Вторник

Кодекс на властта

2010-11-21 14:24:58
Ако сте част от малка, ентусиазирана политическа формация с идеи, но без много пари и дисциплинирани структури и без заявки за партньорство с управляващите, не се надявайте на успех на предстоящите избори. 

Една година след изпуснатата на шега реплика на Бойко Борисов, когато научи резултата на Йорданка Фандъкова в София в частичните избори, депутатите отГЕРБ претвориха думите му в текстове от изборен кодекс. "Има общински съвет от 50 може би общински съветници на ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Атака", 22–ма районни кметове. Между другото можеха спокойно да кажат - да си назначим Фандъкова, за да не се харчат пари", сподели премиерът през есента на 2009 г., след победата на сегашния столичен кмет с повече от 60% от гласовете. 

Идеята от това моментно хрумване днес е близо до осъществяване заради текстовете на проекта за изборен кодекс. След комбинация на различни нови правила в него "">Малко, но скъпи

С 20% се намалява и броят на общинските съветници в цялата страна, което прави влизането в местните парламенти по-трудно. В София например от 61 съветниците ще станат 49. Според математика Михаил Константинов това ще вдигне с около 25% "цената" на едно място. Според други експерти по изборите естествената бариера за влизане в съветите ще стане около 10%, т.е. само партии с голяма мобилизация ще могат да я прескочат. И то ако са провели достатъчно популярна разяснителна кампания сред избирателите си, че вотът ще се отбелязва само със знака X, и то задължително със син химикал. Всякаква друга драскулка ще прави бюлетината недействителна и ще изхвърли гласа им на боклука. На парламентарните избори през 2009 г. имаше над 96 000 недействителни бюлетини, без да съществува подобно изискване. Аргументите на ГЕРБ са, че по този начин се ограничава контролираният вот, тъй като се изключва възможността да се поставят знаци и да се отчитат гласовете от купувачите.

Парите за разяснителните кампании и агитациите няма да са проблем, тъй като досегашното ограничение от 1 млн. лв. за партии и 2 млн. лв. за коалиции, е заменено с 4 млн. лв. За изборите през октомври 2011 г., които ще са два вида - за местна власт и за президент, сумата се удвоява.

"Като цяло българите ще избират по-малко, което ще снижи представителността на хората във властта", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Тя прогнозира, че общинските съвети например ще се доминират от една партия. Мнозинствата пък ще се възпроизвеждат в по-малките населени места и в районите на София, Пловдив и Варна, тъй като те ще назначават съответните кметски наместници. Ако вземем примера на Бойко Борисов от ноември 2009 г. за столицата, мнозинството в общинския съвет (което вече е сведено почти само до съветниците на ГЕРБ) може да си назначи без проблем 24-те районни кмета в София, докато сега БСП има двама, а "Синята коалиция" - петима. Според Мая Манолова от БСП това е "почистване на политическия пейзаж от малки субекти".

"Промените в изборното законодателство са правени сякаш в ГЕРБ очакват да има спад в подкрепата за тях догодина, коментира политологът Румяна Коларова, но уточни, че всички управляващи биха се опитали да направят правила за себе си. Опитът досега показва, че не са имали голям успех." Коларова определи проекта като вид "нормативна застраховка за управляващите".

Сами, но със стегнати редици

Освен да ограничават на ръба на конституцията правото на избор на гласоподавателите, управляващите са помислили и за политическата  конкуренция. В кодекса има мерки срещу партийните съюзи от типа на "Коалиция за България", както и срещу изборния туризъм, патент на ДПС. Лично за кандидатите за кметове, съветници, депутати и президенти се въвеждат нови правила за техните имунитети.

ГЕРБ настоява партиите, които искат да участват в изборите, да се регистрират предварително в Централната избирателна комисия (ЦИК). Едва след това те могат да образуват помежду си коалиции, за което пак се иска повторно вписване. Проблемът е, че за първоначалната регистрация са нужни по 15 000 подписа от всяка формация и депозит от 10 000 лв. Те трябва да докажат, че имат партиен живот, т.е. структурите им се събират редовно на заседания, имат ежегодни финансови отчети пред Сметната палата. Социалистите изчислиха, че за да поддържат "Коалиция за България" ще са им нужни 105 000 подписа, а на "Синята коалиция" - 75 000 подписа. ГЕРБ ще мине с 15 000. Депутати, близки до ръководството на БСП, вече споделят в неофициални разговори, че на "Позитано" 20 обмислят самостоятелно явяване на изборите. Управляващите наричат това "стабилизиране на политическата система".
ГЕРБ затягат и правилата за т.нар. уседналост. Една година преди местния вот всеки, който иска да гласува или да се кандидатира за кмет или съветник, трябва да има постоянен и настоящ адрес в страната (по изключение срокът за изборите през 2011 г. е намален на 10 месеца). Правилото ще засегне най-много избирателите на ДПС извън страната, които са декларирали, че живеят в Турция. Ако искат да участват в изборите през октомври 2011 г. ще трябва най-късно до края на януари да сменят адресната си регистрация с българска.

Депутатите от ДПС намекват, че ще потърсят начин да сезират Конституционния съд за тази разпоредба. Според Четин Казак тя нарушава чл.42 и чл.26 от основния закон. Народните представители от движението обаче са едва 37, а за да се сезира съдът, са нужни 48 подписа. Поради тази причина ДПС не можа да се обърне към него и през 2007 г., когато за пръв път беше въведено подобно условие с промяна в закона за избиране на парламент, но от управляващата тогава БСП. 

И ако партиите успеят да отговорят на всички изисквания на кодекса, за да се регистрират в ЦИК, те трябва да внимават и за още една опасност, която идва от неочаквано място. Номинираните за избираеми постове, както и техните застъпници няма да имат пълен имунитет за съдебно или наказателно преследване. "Това е огромна възможност за злоупотреби", твърди Четин Казак. Член 103 от кодекса предвижда, че кандидатите могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, ако "са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрацията". Опозицията намеква, че управляващите могат да арестуват техни представители щом разберат за намеренията им да се състезават за кметски пост или друга позиция на изборите.

Попитани за нарушенията по време на вота обаче, едва около 9% от българите се сещат за явлението "изборен туризъм", според изследване на НЦИОМ, поръчано от ГЕРБ. Много "по-популярна" е търговията с гласове, посочена е от 36.6% от българите, като 7% от тях биха продали гласа си, стига да получат достатъчно пари. Срещу тази покупко-продажба мерките в кодекса не са много, въпреки че съпредседателят на парламентарната група на управляващите Искра Фидосова изтъква тях сред предимствата на новите правила (вижте вляво). Социолозите спорят дали подобен феномен може да се премахне с изборни закони, или с наказателни норми. Или както казва социологът Александър Маринов, "много по-важно е да се отговори на въпроса защо хората искат да продадат гласа си, преди да се реши как да ограничим това".


Какво ново

1. Експериментално гласуване по интернет
Организациите на българите в чужбина, които най-много настояваха за това, са недоволни, че ще е само експериментално. Освен това е възможно времето между приемането на закона и вота през 2011 г. да е недостатъчно, за да може избирателните комисии да се подготвят. Според политолога Димитър Димитров, който е експерт по избори, правилата позволяват да се създадат цели борси от прекупвачи на гласове в интернет. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пък дори заподозря, че е възможно целта да е експериментът да се окаже неуспешен. 

2. Експериментален преброителен център
Идеята е на неправителствената организация "Прозрачност без граници" като мярка срещу купуването на гласове. Целта беше бюлетините да се броят не от партийно излъчените избирателни комисии, а от експерти в подобни центрове. Кодексът обаче почти приравнява статута им с този на една общинска или регионална избирателна комисия, защото съставът им отново ще се назначава от ЦИК след консултации с парламентарните формации.
източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати