26 Април 2024 г. Петък

Борисов: В края на мандата ще сме отличници

2010-06-18 16:29:00

"Хванаха ни неподготвени, но в края на мандата ще бъдем отличници", заяви премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия в коментар на оценката от 3,34 за правителството. 

По думите му това е оценка „само за първия срок“. Той определи финансово-икономическия сектор като слабото място на правителството.

Премиерът обяви, че много иска проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран и е готов за референдум за централата.

„Аз много искам да стане този проект, но с точни и ясни финансови показатели“, каза Борисов.

„Ние сега спорим с опозицията за 1-2 милиона, а тука става дума за милиарди. И руската страна ни разбира за това“, каза премиерът и призова правителството да бъде оставено спокойно да води преговорите. 

„Много лесно е сега да подпиша и руснаците да стоварят оборудване за два милиарда и да седи така, както са правили предишните“, категоричен бе той.

По повод „лобизма“Ми да извади 7 милиарда лева и да ги даде” и заяви, че е  готов за референдум за АЕЦ „Белене”.

Ние заварихме "Цанков камък", "Южен поток", "Бургас–Александруполис", „Белене” и "Набуко", изброи енергийните проекти премиерът. 

Той обяви, че по проекта за газопровода "Набуко" „нямаме проблем“, а преговорите за Южен поток с Русия вървят.


По отношение на "Бургас–Александруполис" той отново защити тезата си за екологичните рискове от проекта. 

„Ако сега някой отиде в Бургас с багери, ще го бият с камъни“, убеден е Борисов. 

Премиерът коментира и скандала около „Цанков камък“, като посочи, че той е преправян четири пъти – започнал е с около 130 млн. евро, но цената му се е увеличила и ще струва над 1 млрд. лв., като са заложени много комисиони.

„Само Доган е взел над 1 млн., и то официално уж не за този проект. Ние всичко това сме дали на прокурор“, каза Борисов.

По отношение на президента Георги Първанов Борисов заяви, че не го интересува дали държавният глава готви нов политически проект и подчерта, че не страхува от това. 

„В този проект едва ли ще има нови идеи и нови лица. Участниците в него си личат”, каза той.

По повод на препоръката на президента да смени икономическия си екип Борисов каза, че ще усили министерството (визирайки МИЕТ).

 

„Винаги съм бил критичен и считам, че се загуби малко време“, каза Борисов за екипа си, но обясни, че никой не е бил министър и се учат. Той защити и финансовия министър.

„Симеон Дянков допусна няколко грешки, но си ги признава и се ползва с моето доверие“, заяви премиерът.

Той коментира и развитието на процеса „Маргините“. Подчерта, че няма да коментира решението на съда, но отново повтори, че не разбира защо са наказани само част от подсъдимите. 

„Очаква се и Юлският доклад на ЕК и отсега е ясно какво ще пише там за съдебната система“, допълни премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати