20 Април 2024 г. Събота

Терористи планирали да завземат Райхстага

2010-11-20 16:07:34

Ал Кайда и свързани с нея групи са планирали нападение срещу Райхстага, където се помещава германският парламент. При атаката терористите трябвало да вземат заложници и да устроят кървава баня, съобщи електронното издание на Spiegel, позовавйки се на германските разузнавателни служби.

Информацията за планираната операция дошла от джихадист, който живее извън Германия и през последните дни няколко пъти се е обадил в германската полиция.

Предполага се, че той иска да напусне мрежата на ислямистите.

Неговата информация била поводът министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер да обяви официално в сряда, че има данни за предстоящ терористичен акт.

По думите на информатора терористичната група се състои от шестима души – двама от тях били заминали преди шест или осем седмици за Берлин.

Останалите – германски гражданин, турчин, един мъж от Северна Африка и още един, когото информаторът не познава, чакали заминаването си.

Атаките били планирани за февруари или март.

Другият сигнал, мотивирал изявлението на вътрешния министър, идва от САЩ. ФБР е изпратило до германските си колеги преди две седмици сигнал за друг предполагаем план за терористична атака.

Индийска шиитска група наречена „Сейф” (меч) е сключила пакт с Ал Кайда и е изпратила двама души в Германия, за да извършат атентат.

Двамата трябвало да пристигнат на 22 ноември в Обединените арабски емирства, да се сдобият с нови документи и да отпътуват за Германия. Те вече имали визи. Като организатор ФБР определя мъж с името Мустая Алтаф бин Кадри.

На нападателите трябвало да помогне оръжейният търговец Давуд Ибрахим, който според ООН е свързан с тероризъм.

Смята се, че той стои и зад атентатите в Мумбай през 2008 година.

ФБР и германската полиция отдават голямо значение на тази информация. ЦРУ и германската разузнавателна служба обаче са скептични. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати