20 Април 2024 г. Събота

Печатът за днес 20 ноември

2010-11-20 10:07:59

Шефът на комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, Стоян Кушлев е извикан за обяснения пред парламентарната "Антимафия" заради сигнал за конфликт на интереси, съобщава Сега.

В документа се твърди, че професорът е назначил 8 роднини и близки на постове в подопечната си комисията и е укрил в декларацията си участие в сдружението с нестопанска цел "Царски ловен клуб". От комисията "Кушлев" обясниби, че не могат да коментират нещо, за което нямат информация. Професорът не бил открит за коментар. Според информацията в сигнала в комисията "Кушлев" работят племенниците на съпругата му - Бойка Първанова, Деян Иванов и Георги Видров. Първата е шеф на дирекция, а другите двама са експерти. Вторият братовчед на жената на Кушлев - Георги Илиев, пък е главен секретар на комисията. Експертът Красимир Илков е описан като братовчед на професора също по линия на съпругата му. Началникът на политическия кабинет Иво Минков му е племенник, а кумецът му Павлин Иванов е началник на дирекцията на комисията в Бургас.

След като неуспешно замаза гафа с бившия главен прокурор Никола Филчев и обвинението, че е свързан с две убийства, вътрешният министър започна вчера нова компроматна война, отбелязва Сега. “Той с лекота направи поредните обвинения от тв екрана, при това признавайки, че няма доказателства. Скандалът започна от предаване на БНТ, в което шефът на митниците и бивш началник на ГДБОП Ваньо Танов обяви, че срещата между Румен Петков и Братя Галеви - бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов през 2006 г., не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса. По-късно в предаването министър Цветанов посочи, че според него версията на Ваньо Танов, че Петков е осигурявал "чадър" над Братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров, е достоверна. До момента бизнесмените от Дупница са обвинени за различни престъпления, но не и за търговия с наркотици”, разказва изданието.

Труд цитира Румен Петков да казва, че това е груба лъжа, която цели отклоняване на общественото внимание от реалните проблеми - персоналните на Цветан Цветанов. “Под “персонални” на Цветанов имам предвид труднообяснимото му забогатяване. Все пак един достаскромен служител на МВР да се сдобие с 6 апартамента! - в това число два в най-престижния квартал на София - това е трудно обяснимо и действа демобилизиращо и демотивиращо на служителите на МВР. И второ - днес никой не говори за реалните проблеми на държавата. Никой не говори за протеста на учените от академията на науките. Никой не говори за протеста на лекарите, за проблемите в здравеопазването, в социалната сфера, в бюджета. Всички говорят главно за измислени от Цветанов скандали”, обяснява депутатът от БСП.

“На уредени мачове все повече се залага и в т.нар. черно тото, или нелегалния хазарт, показват справки на МВР. Зад тази дейност стоят задължително бивши силови групировки или известни босове от ъндърграунда”, информира 24 часа. По данни на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП България няма вече населено място, където престъпни групи, усетили пропуските в законодателството, да не са опитали да устройват незаконни залагания. Антимафиотите са ударили вече 10 такива групи в София, Пазарджик, Гоце Делчев, Велинград, Благоевград и Перник.

Запазени коли на уникалната цена от 80-100 лв. са пуснали на публична продан от Националната агенция на приходите във Велико Търново, разкрива Монитор. Автомобилите са на неизрядни длъжници и ще бъдат разиграни на специални търгове. За да се улесни продажбата, автомобилите се предлагат в комплект по две или три. Така за 240 лв. мераклиите могат да станат собственици на „Нисан”, „Рено 5” и „Фолксваген Джета”, а само срещу 160 лв. ще получат комплект от два „форда” – „Ескорт” и „Орион”. Само срещу 2143 лв. пък са обявени група от 11 LCD телевизора в комплект с три лаптопа и фурна за вграждане. С начална цена за наддаване 2683 лв. е обявен комплект от 230 нови харддиска, 48 камери и няколко стотин CD и зарядни за GSM.

Тежък грип затръшка властта, е водащата новина за Стандарт. Симптомите са режещи болки в гърлото, мъчителна "магарешка" кашлица и висока температура. Председателят на правната комисия Искра Фидосова от три дни бори вируса с народни илачи. Премиерът Бойко Борисов пък пропусна вчера парламентарния контрол заради тежка настинка, разказва вестникът. С хапчета за гърло не се разделят депутатите Кирчо Димитров и Кирил Калфин. Вирусът вършее във всички парламентарни групи. Причината за бързото му разпространение е топлото и влажно време, обясни за "Стандарт" д-р Димитър Кехайов, специалист по уши, нос и гърло в Правителствена болница. Задължително е засегнатите да пазят леглото три дни, съветва докторът. Ако се кара болестта на крак, може да се развие пневмония.

“Десетина болни престояха около час в градинката на варненската болница "Св. Марина" вчера, вместо да бъдат обслужени. Причината се оказа посещение на здравния министър Стефан Константинов, който трябваше да открие ремонтираното отделение по хемодиализа към лечебното заведение. Всичките чакащи пациенти бяха възрастни хора и трябваше да бъдат включени на диализа, но достъпът им бе отрязан заради прясно излъсканите коридори”, разказва “Сега”. Казаха ни да чакаме, за да не изцапаме, обясниха потърпевшите. Заради мъгла във Варна полетът на министърът закъсня с час, което допълнителни изнерви болните.

60%, или всеки втори български ученик признава, че за нищо на света не би използвал училищната тоалетна по предназначение. Това показва изследване на асоциация „Национална мрежа за децата”, което беше представено навръх световния ден на тоалетните, пише Монитор. Според данните всяко второ българско училище има проблем с хигиената в помещенията с нужниците. „Повечето ученици се оплакват, че в училищните тоалетни няма топла вода, сапун и тоалетна хартия. Родителите са категорични, че тоалетните имат нужда от цялостен ремонт”, посочиха от асоциацията. Експертите посочват, че липсата на хигиена в училищата води до риск за здравето на децата.

Заради разрастващите се протести ваканциите на учениците у нас могат да се променят, научаваме от Сега. Просветното министерство е съставило работна група между ученици, учители и родители, които трябва да прегледат сегашния график на учебната година и да решат какви ваканции да имат децата и кога да започва учебната година. От министерството смятат, че с подготвения нов закон за училищното образование трябва да се преосмисли и подреждането на неучебните седмици. За тази учебна година обаче графикът е утвърден и няма да има промяна въпреки протестите на ученици из страната заради кратката коледна ваканция. Така всички ученици тръгват на училище, когато и родителите им на работа - на 3 януари. Според утвърдения график на ваканциите първият учебен срок е 18 седмици.

Бъдещият ядрен реактор в София, който ще бъде изграден в столичния квартал "Младост", ще застраши здравето на софиянци. За това алармираха представители на различни екологични организации, съобщава Новинар. Според тях позицията на Министерството на околната среда и водите и представители на БАН, според която става дума за преструктуриране на вече съществуващо съоръжение, не отговаря на истината. Те смятат, че няма как да бъде преструктуриран старият реактор, при положение че той окончателно е прекратил дейността си през 1999 г. Плановете на държавата са съоръжението, което се води към Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, да се използва за научни цели в областта на медицината.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати