26 Април 2024 г. Петък

Преглед на международната преса за 19 ноември

2010-11-19 15:31:33
Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) започнаха преговори с ирландското правителство за предоставянето на спасителен пакет за страната, пише германският вестник Ди Велт

Днес в Лисабон започва срещата на НАТО, по време на която ще бъде приета новата стратегия на Северноатлантическия алианс, съобщава австрийският вестник Дер Щандарт

По повод започващата днес в Лисабон двудневна среща на върха на НАТО вестник Гардиън излиза с редакционна статия, озаглавена "В продължение на 60 години НАТО пазеше мира в Европа. А сега какво?".

В статията се отбелязва, че сега алиансът има твърде малко общи цели и се подчинява на дневния ред на САЩ. В друга статия Гардиън отбелязва, че руският президент Дмитрий Медведев ще присъства на срещата на върха на НАТО като потенциален участник, а не като съсед, когото са били принудени да поканят. "Рестартирането" на отношенията засега не е превърнало Русия в либерална демокрация, но започна да променя общественото й мнение. Руснаците с положително отношение към НАТО се увеличиха от 24 на 40 процента, пише Гардиън.

Московските издания коментират, че на вчерашната Каспийска среща на високо равнище в Баку руският президент Дмитрий Медведев и колегите му от Азербайджан, Казахстан, Туркменистан и Иран не успяха да разделят помежду си Каспийско море. Лидерите се договориха да съгласуват размера на националните си морски зони и да подпишат документ чак догодина. Москва обаче е напълно доволна от резултата. Липсата на договор, регламентиращ правния статут на Каспийско море, затваря пътя за строеж на транскаспийски газопровод, който да заобикаля Русия, пояснява Комерсант.

"Гърците са изправени пред втори тур oт строги икономии догодина, икономиката им се очаква да започне да бележи ръст от 2012 г., предвижда се безработицата да достигне 14,6 на сто, а хората без работа да надхвърлят 800 хиляди", алармира днес Вима по повод на внесения от правителството вчера в парламента проектобюджет заследващата година. "Заплати и пенсии може да не бъдат орязани, но ножът яко ще заиграе в държавните предприятия", допълва Етнос. Вестник Та неа информира, че на 15 декември синдикатите свикват нова 24-часова стачка в знак на протест срещу допълнителните мерки за затягане на коланите.

Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) започнаха преговори с ирландското правителство за предоставянето на спасителен пакет за страната, пише германският вестник Ди Велт.

Управителят на Централната банка на Ирландия Патрик Хонохан очаква да бъде получен заем в размер на десетки милиарди евро. Междувременно говорител на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен отхвърли спекулациите, че има планове за спасяването на Португалия и Испания.

Междувременно президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише отново подчерта важността от затягането на Европейския пакт за стабилност.
Ирландия приема корпоративния си данък, чиято ставка в момента е 12,5%, като крайъгълен камък на индустриалната си политика. В четвъртък ирландски официални лица потвърдиха решимостта си да го защитават. „Не подлежи на договаряне”, заяви по повод ирландският вицепремиер Мари Коглан.

Пред британския вестник Файненшъл таймс френски, германски и европейски официални лица заявиха, че корпоративният данък се е оказал основен повод за споровете, докато преговарящи от ЕС и Международния валутен фонд се опитваха в Дъблин да разговарят за евентуалния спасителен план.

Европейски източник, който участва в разговорите, смята, че именно европейското изискване за увеличаването на този данък ще стане причина за неразбирателство с Ирландия, а резкият отказ на Дъблин пък може да отдалечи момента за постигане на крайното споразумение.

Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) са в Дъблин, за да обсъдят кризата с дълга на страната. Управителят на Централната банка на Ирландия Патрик Хонохан заяви, че очаква да бъде получен заем в размер на десетки милиарди евро, пише белгийският вестник Де Морхен.

Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че не е бил разбран правилно с изказването си, че бъдещето на еврото и на ЕС е изложено на риск. Той посочи, че думите му са се отнасяли за кризата през пролетта. Ромой добави, че вярва, че сегашните проблеми в еврозоната ще бъдат разрешени. От друга страна президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че е обезпокоен от зависимостта на банките от ЕЦБ.

Много европейски страни искат да съкратят разходите си за отбраната, за да намалят бюджетните си дефицити, а това ще се отрази на мисиите на НАТО. Въпросът ще бъде един от основните по време на срещата на Алианса в Лисабон. Американците смятат, че Европа трябва да инвестира повече в сферата на отбраната, отбелязва белгийският вестник Де Щандаард.

Приоритет за НАТО ще бъде изграждането на противоракетен щит, който да защити страните от Алианса. Очаква се по време на срещата в Лисабон да се стигне до сблъсък между САЩ и Турция. Анкара ще позволи разполагането на радарна система, само ако Турция има пълен контрол над нея.

Днес в Лисабон започва срещата на НАТО, по време на която ще бъде приета новата стратегия на Северноатлантическия алианс, съобщава австрийският вестник Дер Щандарт.

Един от въпросите ще бъде как независимата европейска стратегия за сигурността може да бъде развита в рамките на НАТО. Друга важна тема за това е как ЕС и Алиансът да си сътрудничат по-тясно, както настояха върховният представител по външната политика и сигурността Катрин Аштън и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози заровиха томахавката, която застрашаваше бъдещата стратегия на НАТО. Няколко часа преди началото на срещата на високо равнище в Лисабон, Франция и Германия са намерили формулата за помиряване на различията относно ядреното възпиране, намаляването на оръжията и бъдещия европейски противовъздушен щит (ПРО), пише френският вестник Фигаро.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати