26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ и ДПС се скараха заради назначения на училищни директори

2010-11-19 15:28:07
Взаимни обвинения в нарушаване на законите и добрия тон между местната и централната власт си размениха днес представители на ГЕРБ и ДПС по време на парламентарния контрол. Повод за това стана отстранена от регионалния инспекторат по образование в Кърджали директорка на училище в Джебел.  

Местната власт в Кърджали политизира българското образование, обяви в специална декларация парламентарната група на ГЕРБ. Документът беше прочетена от трибуната на НС от депутата Цвета Караянчева.

Повод за декларацията стана тъкмо смяната на директора на СОУ "Христо Ботев" в Джебел Незиха Хасан, след като към новия директор били отправени физически заплахи, а учениците били насърчавани да протестират, обяви Караянчева.

В декларацията се посочва, че общинските кметове са поискали да бъде освободен началникът на Регионалния инспекторат по образованието, като в противен случай планират да бъде прекъснат диалогът между общините и държавата в лицето на областния управител. Караянчева заяви, че две поредни заседания на Областния съвет за развитие не са се състояли, тъй като в тях не са участвали представителите на общините и общинските съвети в област Кърджали. В резултат на това не е била съгласувана и стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2010-2015 г.

Това ще лиши общините от възможността да усвоят средства по социални проекти, финансирани от ЕС, смятат от ГЕРБ. Според представителите на управляващите недоумение буди фактът, че един директорски пост - било то на роднина на народен представител, може да се използва като разменна монета в диалога с държавната администрация и като аргумент за възпрепятстване на нейната работа.

Народният представител от ДПС Лютви Местан определи декларацията като политически цинизъм. Според него тя е опит отговорността за безобразията в системата на средното образование да се прехвърли от болната към здравата глава.

Министърът на образованието Сергей Игнатов пък обясни, че Незиха Хасан, на която не е продължен тримесечният договор за директор на училището, ще изпълнява длъжността "помощник-директор" там. Уточнението му дойде в отговор на въпрос на депутата от ДПС Лютви Местан.

Местан постави въпрос за прекратяването на договори на директори на училища, заели длъжността след спечелен конкурс. Според Местан одобрените кандидати преднамерено се назначават със срочен договор за три месеца и след неговото изтичане, "подходящите" остават на работа, а тези, които "отказват да слушкат", са уволнявани. Такъв е случаят не само с Незиха Хасан, но и с директора от с. Мишевско, с.Мост. Има такива случаи и в Крумовград, заяви още Местан. Според него тази практика партизира назначенията в системата на средното образование. Точно тази порочна практика събуди реакцията и на местната власт, и на засегнатите учители и ученици, обяви Местан.

Игнатов отговори, че през юни 2010 г. са организирани конкурси за директори на общински училища, при които са спазени всички процедурни изисквания. Незиха Хасан е приела срочния договор, а прекратяването му след този срок е напълно законосъобразно, уточни министърът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати