20 Април 2024 г. Събота

Дянков: Пари има, не пипайте НЗОК

2010-11-19 13:34:24

Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че не подкрепя протеста на лекарите в страната и обяви претенциите им за закриване на НЗОК като неоснователни.

“В сектора на здравеопазването пари има, но зависи как ще се изразходват”, обяви вицепремиерът.

Той изнесе в Пловдив лекция пред студенти, като им изясни икономическите възможности на страната през следващите години.

“Перспективата на България през следващото десетилетие е да се занимава с износ”, заяви министърът на финансите, като даде пример, че по този начин са се стабилизирали страни като Германия, Швеция, Полша и Естония.

Българската икономика върви също натам, като българския износен сектор се е увелечил с около 40% за последната година, сочат данните на финансовото министерство.

Дянков посочи, че вече изнасяме дори за Близкия изток и Латинска Америка, като растежът на изнесените стоки е 60-70%.

Освен износа България трябва да инвестира и в пътна инфраструктура, е мнението на финансист №1 в страната.

Дянков даде пример със строежа на АМ Тракия. Според него вложените пари за строежа на магистралата ще се върнат няколко пъти и така ще помогнат на различни сектори в бизнеса.

“Примерно ако гроздето се тръска, тръска, тръска дълго време по разбит път, от него нищо не остава”, образно обрисува ситуацията финансист №1.

На срещата със студентите стана ясно, че министрите Дянков, Росен Плевнелиев и Нона Караджова разработват проект за масово саниране на сградите в страната.

В момента само 50 сгради в цяла България отговарят на станадартите на ЕС за енергоефективност.

Министър Дянков посъветва студентите, ако искат да имат печеливш бизнес, да развият поклонническия туризъм, културно-историческия туризъм и винения туризъм.

Той посъветва пловдивските винопроизводители да наблегнат на качествено бяло вино.

“Ако сте студенти и искате да се напиете – купете си българско вино”, на шега призова Дянков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати