20 Април 2024 г. Събота

Преглед на пресата за 19 ноември

2010-11-19 09:58:55

След като обявиха, че са овладели тежката организирана престъпност, управляващите ще се заемат с амбициозната задача да направят ревизия на разследванията на всички престъпления, извършени по време на прехода, съобщава Сега.

"Вървим към сформирането на една доста добре организирана работна група, която да може да анализира и прецизира абсолютно всички факти и обстоятелства около всички престъпления, извършени през последните 20 години", казва вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него така ще се разсеят съмненията на всички пострадали и техните близки, че нещо е скрито и недовършено. За изминалите години на прехода не са разкрити над 150 показни убийства, голяма част от които бяха извършени по време на мандата на премиера Бойко Борисов като главен секретар на МВР, отбелязва вестникът.

“Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш”, каза премиерът Бойко Борисов на излизане от честването на 130-ата годишнина от създаването на ВКС. Той защити вътрешния си министър от нападките и разсея съмненията, че постът му е застрашен”, четем в Труд. “Не мога да разбера как хора по 1-2% рейтинг дават оценка на други, които са с по 50-60% рейтинг,”Знаете ли как ще се радват “Синята коалиция” да имат рейтинга на Цветанов? Тогава не можеш да им затвориш устата. Те при 2% рейтинг правят панаири всеки ден.” Премиерът е сигурен, че истината за убийството на прокурора Николай Колев ще излезе на бял свят. Още навремето, когато Борисов бил главен секретар, били събрани достатъчно данни и предадени на прокуратурата. Борисов ги помнел наизуст, но не ги назова. Изненадващо той защити бившия главен прокурор Никола Филчев, който бе нападнат преди дни от министър Цветанов именно във връзка с убийството на Колев. “Да, работим с всички сили за разкриването на това убийство.” И ние сме работили, но не мога да кажа дали същото са правели и прокурорите, които са разследвали това дело”, посочва Борисов.

ГЕРБ изключи от редиците си старозагореца Йоан Савов Вълканов, който вчера бе арестуван в операция "Пластиките", информира Стандарт. По време на акцията бяха задържани 11 души от престъпната банда, която източвала банкови карти на територията на няколко европейски страни и САЩ. В нея участвала и дъщерята на кмета на община Павел баня Станимир Радевски - Деница. Съпругът на кметската щерка Иван П. от Казанлък бил един от тарторите на групата.

“С гласовете на ГЕРБ и ДПС правната комисия отхвърли инициативата за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС. Тя бе предложена от комитет начело с ВМРО, като бяха събрани повече от 300 000 подписа”, пише Сега. Мотивът на управляващите е, че сега не е моментът за провеждане на допитването. Според тях то би могло да се свика, след като Турция затвори всички преговорни глави с ЕС. Освен това догодина у нас предстоят два вота и ако има и референдум, хората ще ходят три пъти до урните.

Сегашният начин за пенсиониране по т. нар. точкова система да остане и през 2011 г. Такова предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване ще внесат депутати от опозицията между първото и второто четене на проектозакона, научаваме от Труд. С 90 гласа “за”, 37 “против” и трима “въздържал се” той беше приет днес на първо четене. Текстовете променят правилата за пенсиониране от 1 януари 2012 г., но предвиждат сегашната точкова система да отпадне от 1 януари 2011 г. Това означава около 8-10 хил. кандидат-пенсионери да имат сериозни затруднения, решат ли да излязат в пенсия. Става дума за хора, които са навършили изискваната възраст (60 г. за жените и 63 г. за мъжете), но не им стига стаж.

“Медиите у нас не са свободни и са под натиск, констатира лидерът на БСП Сергей Станишев на международна конференция за свободата на медиите. Това обаче върнало вицовете, както било преди 1989 г.”, информира 24 часа. “Сега всеки ден чувам нов виц за властта, дори ме питат дали аз не ги измислям, но не съм аз, а хората. Народът има достатъчно творчески потенциал, за да изрази отношението си към властта”, смята соцлидерът. Според него натискът върху медиите се засилва и за това има обективни причини – рекламният пазар се сви заради кризата и много медии, за да оцелеят, стават потенциално по-зависими.

Банките ще поемат управлението на евросредствата за бизнеса, е водещата новина за Дневник. Първоначално те ще се включат експериментално от догодина, а ако моделът се окаже успешен, ще поемат управлението изцяло през следващия програмен период 2014 г. - 2020 г., казва министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Целта на експеримента е да се ускори усвояването на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по програма "Развитие на селските райони". В момента обработката на проектите по двете програми, които са насочени основно към бизнеса, е забавена. По програмата за развитие на селските райони сега се подписват договори по проекти, подадени в края на 2008 г. и началото на 2009 г. По "Конкурентоспособност" правителството на Бойко Борисов все още не е сключвало договори с бизнеса.

Русия не може да участва в системата за противоракетна отбрана на НАТО, но е готова да обсъди сътрудничеството в тази сфера, заявява постоянният руски представител в организацията Дмитрий Рогозин, пише Дума. На форума на Съвета Русия-НАТО в Лисабон утре се очаква алиансът да предложи на Москва участие в създаването на обща система за ПРО "от Ванкувър до Владивосток", припомня ИТАР-ТАСС. “Създаването на единна система е слабо вероятно. Проблем е определянето на центъра за вземане на решения да се задейства ПРО. В такива ситуации времето за реакция се измерва със секунди, няма възможност за консултации между всичките 29 държави от съвета. Следователно вземането на оперативни решения трябва да бъде делегирано на една страна. А днес нито Русия, нито страните от НАТО не са готови да предоставят другиму правото да управлява техните системи”, обяснява руският представител. 29 пръста не могат да натиснат едновременно 29 бутона, а ние няма да позволим никому да посяга към нашето копче, подчертава Рогозин.

Властите ще съборят незаконните постройки в стария Несебър въпреки протестите и ще продължат с тази кампания в цялата страна, съобщи в Брюксел министърът на културата Вежди Рашидов, научаваме от Труд. “Архитектурата и природата след булдозерите ще се възстановява със средства от държавния бюджет и еврофондове. Да - сигурно ще започне и в Созопол, да - сигурно ще започне и в Приморско, и в Царево ще започне”, обяснява министърът, добавяйки, че компетентните органи оглеждат цялото черноморско крайбрежие и курорти като Пампорово и Боровец.

Ще продължим да взимаме заплати и на ръка, а не само през банкомат, успокоява Стандарт. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха против законодателна промяна, с която се въвежда задължително плащане по банков път, тъй като то би затруднило хората в малките градове и села, където няма банкови офиси. Освен това високите такси на трезорите ще им бръкнат в джоба. Между първо и второ четене на закона ще бъде обсъдено дали таванът за разплащане в брой да бъде 5000 лева или повече, допълва вестникът.


източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати