26 Април 2024 г. Петък

Борисов доказа, че за кокошка няма прошка

2010-11-19 09:42:48

 

От няколко дни имаме повод най-сетне да си припомним две максими, които бяха добре забравени след края на комунизма. Че в тази страна има закони. И по-важната - че те трябва и да се спазват. 

Целта на зрелищните акции в Несебър и в други самообявили се за рибарски селища по Южното Черноморие бе да се отправи ясен сигнал, че властта е придобила не само желание, но и воля да прилага нормативната база. 

Такова нещо в последните 20 години не се беше случвало. Както не се беше случвало година след избори обикновените гласоподаватели в страната, но не онези дежурни драскачи по форумите, да изразяват подкрепа за правителството, което те сами са избрали, наблюдавайки действията му в Несебър.

Със събарянето на рибарски постройки на юг от Бургас, някои от които само с голяма фантазия можеха да минат за рибарски, и на незаконните етажи в града, който е под егидата на ЮНЕСКО, премиерът Борисов натрупа толкова точки, колкото изглежда бе загубил покрай скандалите с министри и други чиновници от ГЕРБ.

Но инерцията от годините си казва своето

МВР, което дълго време беше проспало основното си задължение да е страж на закона, клекна още на втория ден от акцията в Несебър. И почти бе готово да я провали. 

Полицейските шефове биха отбой след първия по-сериозен сблъсък с нежелаещите да се подчинят на разпоредбите и оттеглиха подразделенията си от градчето. Като така не само го оставиха в ръцете на вандалите, но и поставиха под съмнение изобщо уменията им да защитават мирното население в далеч по-сложна ситуация от тази в Несебър. Обяснението, че не искат да се бият с хората, може да е знак, че в МВР работят филантропи, но и че там просто предпочитат да си я карат по старому.

Все пак акцията в Несебър успя, но не защото МВР помогна да се прокара законът, а защото по стар български тертип строителният контрол

размаха над нарушителите закона на парите

Заплашени с големи глоби, собствениците сами започнаха да рушат онова, което на своя глава са строили.

Българинът обаче е скептик по природа. Колкото и да му е по душа да проследява как законът се стоварва с цялата си сила върху другите, все не му се вярва, че пред него всички са равни. Затова е измислил и добре познатата поговорка: "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Всеки я научава още от малък. 

Очевидно премиерът също я знае много добре. Неслучайно първата асоциация, която му хрумна покрай събарянето в Несебър, бе с кокошарник. Дали защото и той си дава сметка, че с кокошкарите е далеч по-лесно да се пребори или понеже на фона на всичко незаконно, издигнато в годините на демокрацията, надстройките в Несебър действително приличат на курници, само Борисов си знае. Но няма как да не осъзнава, че ако иска да е и на практика решителният премиер, който не се спира пред нищо и не прави отстъпки никому,

Несебър не би трябвало да е краят, а началото на сезона за събаряне

Който, по всичко личи, би трябвало да се проточи дълго във времето - отвъд предстоящите местни и президентски избори догодина. Защото навсякъде, където има голям водоем, са се ширнали и големи палати. И не е нужно човек да е юрист, за да се сети, че поне половината от тях са в конфликт със законодателството. 

Ако за поне половината от тези чудеса на архитектурната мисъл, издигнати докато законодателството си е затваряло очите, властта прояви същата упоритост и успее да ги събори толкова зрелищно и в пряк ефир, както кокошарниците в Несебър, то ГЕРБ може да се надява да управлява още дълго.

Без да бъдем песимисти обаче, ще трябва да наблегнем на един показателен факт. Помните ли множеството репортажи за "веселото" митничарско село край язовир "Ивайловград" и последвалите закани да се съборят незаконните вили, издигнати там и във вододайната зона на язовир "Искър"? И искреното възмущение на Бойко Борисов от наглостта на митничарите, които едва ли не го подканиха да прати някой "гербер" да му напълнят чувалчето, за да ги остави на мира? 

Тогава проведе цяло заседание на кабинета, на което шумно се закани да отиде докрай в битката с наглото незаконно строителство. Е, две седмици по-късно походът срещу неправдата нейде затъна. Язовир "Искър" изобщо го няма в графика за събаряне на незаконните постройки. 

На страницата на ДНСК, където трябваше да се появи пълен списък с обектите в страната, които се намират в някаква процедура по премахване заради незаконно изграждане, има изброени сгради само за Бургас. Така че язовирното строителство или е оставено за след изборите, или просто властта е решила да пробва първо как ще се справи и как ще се възприеме събарянето на кокошарниците.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати