24 Април 2024 г. Сряда

Капан за наивници

2010-11-19 09:15:11
Какъв е шансът да получите инвестиционен кредит с годишен процент на разходите (лихва+такси) около 6% от офшорна компания, която не е регистрирана в централната банка, а управителят й има съмнително кредитно досие? Историята по-долу трябва да ви даде поне донякъде отговор на тези въпроси.

Георги Тонков е на 25 години, но това не му пречи да говори за милиони. От месец и половина представляваната от него компания "Валхала инвестмънтс (България)" залива интернет и електронните пощи на мениджъри и предприемачи с предложение за надеждна подкрепа за техните бизнес идеи, кредит, лизинг и заеми за европейски програми.

И всичко това при малко над 6% годишен процент на разходите (ГПР) - реалното оскъпяване по заема, включващо лихвата и всички такси и комисиони. За частните лица пък предлага ипотечни, жилищни и потребителски кредити, заеми за напреднали (хора с високи доходи), а за студентите се осигуряват още по-ниски лихви.

Предложенията изглеждат примамливи на фона на офертите на банките в България - при тях само средната годишна лихва по ипотечните кредити, без да се отчитат таксите и комисионите, е между 6.5 до над 8%. Лихвите за бизнес кредитите са средно 8-9%.

Всичко звучи като в приказките, но - въпреки изискванията на закона компанията не само не е регистрирана в регистъра на БНБ, което е задължително условие, преди да започне дейност, но и капиталът й е 125 пъти по-малък от изисквания, за да получи такава регистрация.

Плува ли корабче

Представител на "Дневник" реши да се представи за клиент и посети офиса на "Валхала". Той се намира в същата сграда, в която беше разположен клонът на международната пирамида "Дубай инвестмънтс" - в бизнес център "Регус" на бул. "Тотлебен" 53-55. Офисът на "Валхала" е около 4 кв.м, оборудван е с лаптоп, факс, две папки и една рекламна табела на стената. Много от вещите са разположени направо върху земята, сякаш човекът в стаята е готов да я напусне всеки момент.

Собственик на "Валхала инвестмънтс (България)" е регистрираната в американския щат Делауер едноименна офшорка - "Валхала инвестмънтс интернешънъл корп.", чийто учредител е отново Тонков, показва учредителният акт. В порфтолиото на компанията са вписани инвестиционни услуги и доходоносни вложения във финансови инструменти с фиксирана доходност.

Условията на "Валхала" предприемачите да се доберат до желания евтин кредит са сходни на тези, изисквани от кредитните институции, но изпъква един основен - минималната такса за разглеждане на документи, която клиентите плащат задължително, независимо от това дали ще им бъде отпуснат заемът. За кандидатстващите фирми тя варира от 250 евро до 2 хил. евро, а за физическите лица е 150 евро, което е 5-6 пъти по-скъпо от тарифите на банките за същата услуга. Скъпата такса "кредитодателят" обяснява с подготвяния от външна независима компания кредитен анализ.

"Много човекопоток идва за жилищни и потребителски кредити. Само с физически лица направихме сигурно 800 срещи за месец. До сделки не стигаме и това е жалкото. Имаме голямо портфолио и предвид, че не сме много хора - 6-7 човека, предпочитаме да се насочим само към корпоративни клиенти, затова оттук нататък няма да работим с частни лица",  разказва управителят на "Валхала" Георги Тонков пред човека на "Дневник".

Тонков твърди, че фирмата е предоставила заеми за 10 хил. лв. на 12 физически лица и 2 млн. лв. на компании. Според думите му от 800 срещи с граждани 700 са се отказали и в крайна сметка заплатилите такса за молба за кредит са 20. Затова от няколко дни  дружеството е решило да се фокусира само върху корпоративния сектор.

"Сравнявайки свършеното до момента, установихме, че при фирмите имаме много по-добри резултати", издава Георги Тонков. Вероятно силен аргумент за фокусирането върху фирмите е и доста по-високата такса за разглеждане на заявленията за кредити - 2 хил. евро според обясненията, както и относително по-малкото време за губене в разговори и потенциална възможност за икономии от мащаба чрез комбинацията от двете.

Според Тонков в момента има много български фирми, които имат спешна нужда от рефинансиране, но са силно задлъжнели и са некредитоспособни, заради което ръководената от него компания няма как да им отпусне търсеното финансиране. В уверение той показва и кредитен доклад за отпаднала заради свръхзадлъжнялост фирма - кандидат за кредит, подготвен от "Кофас България", специализирана в оценките за кредитоспособност.

"Работим с широк кръг от юридически лица, в това число и "Валхала инвестмънтс (България)". Услугата ни не е обвързана със сферата на дейност на клиентите ни и ние не поставяме ограничения в това отношение", уточниха пред "Дневник" от "Кофас България".

Прокламираните от "Валхала инвестмънтс (България)" амбиции в търговските й брошури и имейли са да стане една от водещите финансови институции в България, предлагаща гъвкаво и изгодно кредитиране. Предлаганите ниски лихви се обясняват с предоставено от водещи швейцарски банки финансиране на много по-изгодни условия от тези, на които "конкуренцията ни набира своя". Кои са тези швейцарски банки управителят на "Валхала" отказа да посочи.

Представители на компании, които са проучвали възможностите да ползват финансиране от потенциалния бъдещ "гигант" във финансовия сектор в България, предоставиха на редакцията кореспонденция, в която "Валхала инвестмънтс" заявява, че скоро ще работи с известната британска инвестиционна банка HSBC. От британската институция не отговориха на въпросите на "Дневник" до редакционното приключване на броя.

"Купуваме ресурса си евтино - на 2.8% лихва, нормално е да предложим атрактивно ниски лихви по заемите си", твърди Георги Тонков и допълва, че българските банки правят същото.

Без надзор

Въпреки сериозните си амбиции се оказва, че "Валхала инвестмънтс (България)" е напълно нерегулирана компания. Тя не е регистрирана в БНБ и макар Георги Тонков да твърди пред кандидат-клиенти, че е подал необходимите документи и всеки момент ще излезе регистрация, от централната банка отрекоха пред "Дневник" да има постъпило заявление на дружество с подобно име.

Оттам обаче не отговориха дали въпросното дружество има право да предлага кредити и дали ще бъде проверено и санкционирано. Подозрителни факти от кредитното досие и бизнес практиката на Тонков са допълнителен повод за съмнения (виж карето).

Съгласно Наредба 26 на БНБ за небанковите финансови институции те трябва да са вписани в регистъра на БНБ, преди да започнат да раздават кредити, и да имат минимален капитал от 250 хил. лв. За сравнение - този на "Валхала" е едва 2 хил. лв. При неспазване на разпоредбите компаниите подлежат на административни санкции - от 20 до 70 хил. лв. и от 50 до 100 хил. лв. при повторни нарушения.

В момента в регистъра на БНБ са вписани над 60 финансови институции за кредити. Макар "Валхала инвестмънтс (България)" да разпространява имейли, в които твърди, че предоставя и инвестиционни услуги, от КФН - другия надзорен орган, заявиха, че такава в регистъра не съществува. "Дневник" се опита да открие Георги Тонков и официално за коментар, но от офиса му така и не отговаряха.

Кредитор с проблеми задължения

Според данните в търговския регистър "Валхала инвестмънтс (България)" е 100% собственост на регистрираната в офшорната зона Делауер в САЩ "Валхала инвестмънтс интернешънъл" и притежава 2 хил. лв. капитал. Управителят й - 25-годишният Георги Тонков, участва в поне седем фирми, от които четири са регистрирани от него като еднолична собственост. Повечето си приличат по това, че нямат почти никаква история, дейност или активи, като основно се водят в сферата на финансовите услуги и имотите.
Самият Георги Тонков е издирван от частен съдебен изпълнител от средата на миналата година заради непогасени задължения в размер на 10.8 хил. лв. по кредитна карта, издадена му от небанковата финансова институция "Интеркарт файнанс", става ясно от търговския регистър. По молба на компанията - издател на кредитната карта, частният съдебен изпълнител Елена Петкова е наложила запор върху дружествените дялове на две от фирмите на управителя на "Валхала"- "Гат риал естейт" и "Гат файненс". От "Интеркарт файнанс" обясниха, че лицето е изтеглило пълния лимит по издадената му кредитна карта наведнъж и оттогава никога не е правил погасителни вноски.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати