2 Май 2024 г. Четвъртък

Какво се случва с храната

2010-11-19 08:59:05
От самото хранене до усвояването на храната, тя изминава дълъг пътв организма ни. Той се състои от много и различни химични процеси, които се намират в сложен, но изключително необходим баланс от реакции, осъществявани благодарение на храносмилателни ензими - сложни белтъчни молекули, които участват дейно в химичното смилане на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт. Само по този начин храната се разгражда до по-малки частици, които могат да бъдат усвоени от организма.

В естествени условия по-голямата част от храносмилателните ензими се произвежда в задстомашната жлеза (панкреаса), но те могат и да бъдат синтезирани по изкуствен път или извлечени от растения и гъби.

Какво всъщност представляват ензимите

Ензимите са белтъчни молекули, произвеждани в организма, които катализират (ускоряват) определени биохимични реакции. Или казано по-накратко те са биологични катализатори, които увеличават няколко милиарда пъти!!! скоростта на протичане на биохимичните реакции в организма, но без да променят тяхната посока или природа. В конкретния случай храносмилателните ензими катализират разграждането на храната.

Как се осъществява храносмилането

Храносмилането е процес на химично и физично разграждане, което започва още в устната кухина, продължава в стомаха и тънките черва и завършва в дебелото черво.

При хората и останалите бозайници химичните процеси на разграждане на храната започват още в устата, където храната се сдъвква между зъбните редици. Този процес стимулира отделянето на слюнка от слюнчените жлези, която е богата на амилаза – ензим участващ в смилането на въглехидратите.

От устата през хранопровода храната попада в стомаха, където стомашният сок богат на ензими продължава да разгражда въглехидратната съставка на храните и започва смилането на мазнини и белтъчини.

В тънките черва храната продължава да се смила от храносмилателните ензими на панкреаса, а по-късно се всмуква през чревната стена и по този начин хранителните вещества попадат в кръвообращението.

Несмлените и неусвоени хранителни вещества и вода се изхвърлят навън под формата на фекални маси, оформени в дебелото черво. В процесите на храносмилане играят първостепенна роля панкреасът, черният дроб и жлъчният мехур.

Функции на храносмилателните ензими

Основните места на действие на храносмилателните ензими са устната кухина, стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Те се произвеждат и секретират от слюнчените жлези, стомашните жлези, панкреаса и жлезите в тънките черва.

В устната кухина слюнчените жлези произвеждат алфа-амилаза, която е първото ниво в разграждането на въглехидратите. Амилазата смила сложните въглехидрати до по-прости захари, които обаче все още не са годни за усвояване.

Ензимите, които се секретират в стомаха (стомашни ензими), заедно с амилазата от слюнката влизат в състава на стомашните сокове. Пепсинът (от групата на пептидазите) е основният стомашен ензим, който разгражда белтъчините на по-малки пептидни молекули. Желатиназата в стомашния сок смила тип 1 и тип 5 желатин и тип 4 и 5 колаген - протеогликани в месото. Друг ензим е стомашната амилаза, която подобно на слюнчената разгражда въглехидратите, но има второстепенно значение. Стомашната липаза започва разграждането на мазнини в стомаха и по-специално на трибутирин – подобно на пепсина в стомаха участват в разграждането на белтъчините от храната.
- Карбоксипептидаза – разграждат пептидите (съставни части на белтъчините) до отделни аминокиселини.
- Еластази – ензими, които смилат белтъка еластин и някои други белтъчини.
- Нуклеази – разграждат нуклеиновите киселини.
- Панкреатична амилаза – участва в разграждането на нишестето, гликогена и други въглехидрати, но не и на целулозата.
- Чревни три- и дизахаридази – смила захарозата до глюкоза и фруктоза; малтаза – смила малтозата до 2 молекули глюкоза, изомалтаза – смила малтозата и изомалтозата, лактаза – смила лактозата до глюкоза и галактоза. 
- Липаза – участва в разграждането на мазнините.

Проблемите в храносмислането/усвояването на храната води до необходимост от осигуряване надопълнителен външен източник на ензими –Амилаза – тя е ензим, който превръща комплексните въглехидрати в прости захари по време на храносмилането. Тя хидролизира нишестето, гликогена и декстрина и в крайна сметка се образуват глюкоза, малтоза и късоверижни декстрини. Амилазата в храносмилателната система се секретира от слюнчените жлези и панкреаса, които са основните органи отговорни за разграждането на въглехидратите.

Бромелаин – представлява ензим (наличен например в ананаса), който участва в смилането на някои белтъчини като колаген и мускулни влакна. Бромелаинът представлява смес от сяра съдържащи ензими, които разграждат белтъчините и се наричат протеолитични ензими или протеази. В бромелаина се откриват малки количества и на други храносмилателни ензими като пероксидаза, целулаза, амилаза и фосфатаза.

Целулаза – това е всъщност група от ензими, които дейно участват в смилането на сложния въглехидрат целулоза до глюкоза, целобиоза или целоолигозахариди. Целулазата е ензимен комплекс, който разграждат целулозата до бета-глюкоза. Групата на целулазите са ключови промишлени ензими, които се използват за процесите на ферментация на захарите.

Лактаза – известна още като бета-галактозидаза представлява ензимът, отговорен за хидролизата на лактоза до простите захари галактоза и глюкоза. Лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и млечните продукти. За разлика от децата, където този ензим е добре застъпен, при част от възрастните често се наблюдава дефицит на лактаза в стомашно-чревния тракт. Съпровожда се с оплаквания (диария, подуване, газове и др.) при консумация на мляко и млечни продукти.

Липаза – ензим, който се произвежда в панкреаса и се освобождава в тънките черва. Той е необходим за разграждането и усвояването на мазнините в червата - чрез разпадането на триглицеридите (мазнините) до мастни киселини. Заедно с амилазата липазата се появява в кръвообръщението след увреди на панкреаса.

Панкреатин – смес от ензими, извлечени от панкреас, която съдържа жизнено необходимите за човека липази, амилази и протеази. Ензимният комплекс на панкреатина участва в смилането на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Панкреатинът е дигестант – активно вещество, което се използва в лечението на панкреатичната недостатъчност като заместител на панкреатичните ензими.

Папаин – натурално съществуващо вещество (например в плода на папаята), което подобно на другите протеолитични ензими разгражда белтъчините до къси пептиди и аминокиселини. Притежава свойството да разгражда мъртвите тъкани без да засяга обкръжаващите ги живи.

Пепсин – храносмилателен ензим, който естествено се съдържа в стомашния сок и катализира разграждането на белтъчините до пептиди. Той е един от трите основни ензима, разграждащи белтъчините (протеолитични) в храносмилателната система.

Трипсин, химотрипсин – панкреатичен храносмилателен ензим, който участва в смилането на определени белтъчини в тънките черва до пептиди и аминокиселини.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати