20 Април 2024 г. Събота

Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот

2010-11-19 08:57:41
Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за нарушаване на правото на живот – на ром, убит от частен охранител през 2001 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина. 

Според жалбоподателите пазачите са използвали огнестрелно оръжие още преди да влязат в конфликт с ромите и простреляли смъртоносно Хасанов и още един човек. 

По случая е образувано предварително производство, но прокуратурата го прекратява, като заключава, че пазачите са действали при самоотбрана. Впоследствие заключенията на обвинението са потвърдени от две съдебни инстанции.

Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, а Ямболския окръжен съд отново приема, че пазачите са действали при самоотбрана. 

С днешното решение Европейският съд по правата на човека прие, че на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите от предварителното производство и те не са успели да участват ефективно в него. 

По силата на действащия към момента на инцидента Наказателнопроцесуален кодекс възможността на близките да се конституират като частни обвинители е ограничена само до съдебното производство. 

Ограничена е и тяхната възможност за достъп до събраните доказателства (Според стария НПК при прекратяване на производството близките имат достъп само до препис от постановлението за прекратяването). 

Според съда тогава действащото законодателство прегражда ефективното участие на близките до разследването на причините за смъртта на Селяхтин Хасанов. 

Сега семейството на Хасанов трябва да получи 12 000 евро обезщетение за причинени неимуществени вреди. Държавата трябва да плати и 3000 евро разноски по делото. 

Днешното решение е поредното, с което Европейският съд по правата на човека установява нарушаване на правото на живот заради неадекватно разследване на употреба на сила и огнестрелно оръжие у нас. 

По всички предходни подобни дела в момента тече наблюдение на изпълнението на решенията пред Комитета на министрите на Съвета на Европа. По нито едно от тези дела, решенията по някои от които са още от 2000 г., процедурата за наблюдение не е прекратена.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати