26 Април 2024 г. Петък

Фидосова пък си харесва Изборния кодекс

2010-11-18 21:36:23

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът прие на първо четене Изборния кодекс. Дискусиите по него продължиха около четири часа.

Очаквано левицата и ДПС бяха против, а от Синята коалиция се въздържаха. "За" проекта бяха 104-ма народни представители, 39 бяха "против", а 8 се въздържаха.

Според сините, "Коалиция за България" и ДПС няма сериозна реформа в изборния процес, няма мерки срещу купуването на гласове и контролирания вот, а кодексът "обслужва интересите на управляващата партия".

Споровете отново бяха около отпадането на избора на районните кметове и на кметовете на малки населени места, запазване на изискването за т.нар. уседналост на местния вот, както и намаляване броя на общинските съветници с 20 на сто.

От опозицията възразиха още, че планираният праг за преференция и пренареждане на партийните листи от 20% при парламентарните избори на практика ще направи мажоритарния избор невъзможен.

Спорове предизвика и планираното въвеждане на изискване избирателите да отбелязват избора си в бюлетината само със знак Х със синя химикалка.

 

От ГЕРБ заявиха че са категорични, че това са "демагогски и немотивирани твърдения".

„Законопроектът е много добър и предвижда равен старт за всички политически субекти, както и сериозни санкции срещу изборната търговия, защити предложенията си Искра Фидосова.

„Най-после въведохме изискването за уседналост, ограничихме възможността за гласуване на две места, придружителите на гласуващите ще бъдат записвани за пръв път в нарочно създаден списък, а за нарушителите има предвидени сериозни санкции", аргументира се тя.

Фидосова допълни, че вече има забрана за използване на мобилни телефони и фотоапарати с цел предотвратяване на заснемането на вота.

"За знака "Х", с който ще се отбелязва вотът, и който толкова много тревожи някои, българските граждани са достатъчно грамотни да разберат къде и как трябва да го поставят.

С този кодекс ние ще сложим край или ще ограничим в максимална степен контролирания вот, манипулирания вот и купуването на гласове", убедена е Фидосова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати