29 Март 2024 г. Петък

Банкерски бонус от $1 млн. вече не е това, което беше

2010-07-02 17:09:20
Новите правила на ЕС за бонусите във финансовия сектор ще нанесат сериозен удар върху възнагражденията на банкерите

На колко точно се равняват банковите бонуси? Новите правила на Европейския съюзизискват предоставянето само на част от банкерските бонуси, задържането на друга, а трета дори може да се наложи да се връща обратно.

Следователно, според калкулации на Reuters Breakingviews, настоящата стойност на бонус от 1 млн. долара може да се окаже под 800 хил. долара, пишат в свой блог, публикуван от Ройтерс Хюго Диксън и Джордж Хей.

Отправната точка трябва да е в това колко пари ще вземе банкерът в кеш. Новите правила изискват 40 до 60% от бонуса да бъде отложен за изплащане в рамките на 3 до 5 години. Освен това половината от незабавно изплатения бонус трябва да не е под формата на пари в кеш.

Това означава, че може да се получи най-много 30% от сумата като пари в брой. За банкерите с големи бонуси обаче – такива над 1 млн. долара, ще трябва да имат отложено възнаграждение от над 60 на сто. Следователно най-много 20%, или 200 хил. долара от 1 млн. долара бонус, ще бъде получен веднага, като пари в брой.

Следващата стъпка е да се изчисли колко може да получи даден банкер в бъдеще. В горния случай това означава отложен бонус от 600 хил. долара, само половината от които може да бъде изплатен в кеш. Тази сума, разбира се, трябва да се дисконтира с отчитане на риска от отнемане на бонус заради слабо представяне, както и от отлагане на плащането.

Ако предположим, че има 5% риск от отнемане на бонус за всяка година и ако се сложи дисконтов фактор от 4% заради настоящата стойност на парите, то за период от пет години бонусът се свива от 300 на 213 хил. долара.

Сега да погледнем и онази част от бонуса, която не се изплаща в пари. Незабавната част, или 200 хил. долара, може да се изплати в условен капитал – финансов инструмент, подобен на дълговите инструменти, който се превръща в акции в моменти на криза. Той не може да бъде кеширан за определен период от време.

Това означава, че е вероятно отложените 300 хил. долара да дойдат под формата на обикновени акции.

Банкерите едва ли ще открият начин да избягат от рисковете. Рискът от загуба е далеч по-голям дори от този при кеша. Поради тази причина да приемем, че има два дисконтови фактора от по 5% годишно. Ако този условен капитал се държи две години, то стойността му би била 165 хил. долара.

Акции, които са задържани за четири години пък, биха имали стойност от 205 хил. долара.

Когато съберем всичко това, ще видим, че стойността на банкерски бонус от 1 млн. долара се свива до едва 783 хил. долара. Макар доста хора да си мислят, че и това е много, то банкерите неминуемо ще бъдат ударени много силно, завършва материалът. 

източник: investor.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати