24 Април 2024 г. Сряда

Бойно поле Европа

2010-11-18 17:59:08
Европа отново е в опасност – Ирландия е пред фалит, Германия е на позорния стълб, а дипломати в Брюксел говорят за криза за оцеляването на ЕС. 

Най-високопоставеният европеец подбра доста крайни думи за изявлението си. Ако се вярва на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, залогът е ЕС. 

„Ние сме в криза за оцеляване“, обяви Ромпой. Всички трябвало да работят заедно, за да гарантират „оцеляването на Еврозоната“, защото „ако Еврозоната не оцелее, ЕС няма да оцелее“. 

Ромпой е известен като благоразумен политик – има значителен опит с държавни кризи, все пак е бил белгийски премиер. Въпреки това германците смятат, че доста преувеличава – „Не мисля, че Еврозоната е заплашена“, казва канцлерът Ангела Меркел, пише Spiegel. 

Факт е обаче, че ирландците са затънали в дълбока дългова криза, трябва да налеят милиарди в болната си банкова система. Ако Ирландия фалира, това може да предизвика верижна реакция, която да застраши Гърция (доскоро самата тя беше пред същата заплаха), а също така Испания и Португалия.

Последствията за стабилността на еврото биха били сериозни. По този въпрос всички са единни. 

Европейската централна банка и финансово слабите страни натискат ирландците по най-бързия начин да се възползват от защитата на механизма за подкрепа на Еврозоната, подплатен със 750 милиарда евро. Правителството в Дъблин междувременно започва да показва признаци, че е склонно да се съгласи. 

Германците играят решаваща роля – те плащат най-голямата част от фондовете, гарантиращи механизма за подкрепа. 

Беше „добър жест“ на ирландския финансов министър Браян Ленихан да пристигне на срещата в Брюксел в сряда с черно Audi, защото марката е любима на германците, подиграва се Irish Independent. 

По отношение на Ирландия германският канцлер засега не заема категорична позиция. По един фундаментален въпрос обаче не оставя място за съмнение – тя настоява след изтичането на механизма за подкрепа през 2013 при държавен фалит да плащат и частни инвеститори. 
Когато става въпрос за отношението към стабилността на еврото, Меркел е ясна –Провали ли се еврото, се проваля Европа“. Обща задача е да се насади нова бюджетна култура в Европа. 

За по-бедните държави обаче желанието на Меркел за включване на частните кредитори буди притеснение. Кой ще инвестира при тях, ако частните инвеститори трябва да са подготвени да се бръкнат в джобовете. „Това може да докара някоя държава до фалит“, реагира гръцкият премиер Георгиос Папандреу. 

Германското правителство с поведението си предизвикало „спирала от растящи лихви“ за „всички страни, които са в тежка ситуация като Ирландия и Португалия“, каза Папандреу. 

"Понеже си в затруднение, ще хвърля още товар на гърба ти. Това обаче може да ти счупи гръбнака".

Практически ирландското правителство също обвини Германия за проблемите на страната си. Ирландия трябва да плаща 9 процента лихва по десетгодишните си книжа. Това е почти четири пъти повече, отколкото плаща Германия. 

Financial Times съобщава, че гневът на останалите страни от Еврозоната е близо до „кипенето“ – Меркел поставила много от партньорите си в непоносимо положение, само за да си гарантира позицията пред германските данъкоплатци. 

„Някои от обвиненията не са подходящи за цитиране“, казва Дениел Грос от Центъра за изучаване на европейските политики в Брюксел пред изданието.  Няма гръцко-германска война, както го представят някои медии“, казва говорителят на гръцкото правителство Йоргос Петалотис. Гръцкият премиер „само дал израз на възгледите си“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати