29 Март 2024 г. Петък

Мишката на Дисни става на 82!

2010-11-18 15:17:51

„Mortimer Mouse" - така Уолт Дисни и Уб Айуъркс са искали да нарекат своя най-нов рисуван герой. Мортимър е създаден от нуждата да се появи нова фигура в света на анимацията. Човекоподобната мишка постепенно се превръща от обикновен анимационен и комиксов герой в един от най-разпознаваемите световни символи.

Дисни, който през 1923 г. се е пренесъл в Лос Анджелис и е основал там своето студио за анимационни филми, първоначално е създал наистина известния заек Освалд Щастливеца. След един съдебен спор обаче загубил правата над създанието си.

Ето защо през март 1928 г. на бял свят се е появила мишката Мортимър, от която по-късно се е пръкнал и Мики Маус. Съпругата на Дисни - Лилиан, е счела, че името Мортимър е твърде надуто и превзето и предложила новото име Мики. Раншният Мики обаче е изглеждал различно от мишката, която познаваме днес от анимациите.

„Мики", разказва по-късно Уолт Дисни, „трябваше да може да се рисува лесно. И понеже на всеки две седмици трябваше да правим по 200 метра филм, не можеше да имаме сложна за рисуване фигура".

„Главата се състои от кръг с овал. Ушите са просто кръгове, които да могат да се рисуват винаги по един и същи начин. Крушообразното тяло има дълга опашка. Краката наподобяват тръби, които поставяхме в огромни обуща. Трябваше да изглежда, че Мики е навлякъл обувките на баща си."

По-късно се появява и голямата любов. От осемдесетте години Мики е лудо влюбен в своята Мини. И до днес те са си двойка.

Разбира се, в отношенията на двете мишки има възходи и падения, сериозни кризи, големи извинения, стрес и дори кавги. Но винаги след това Мики и Мини са заедно. И въпреки че Мики понякога е обръщал глава след други засукани мишки, връзката им никога не е била сериозно застрашена.

По-внимателните зрители веднага ще забележат, че Мики има само четири пръста и винаги носи ръкавици. И двете неща се дължат на технически изисквания и необходимото опростяване при серийно рисуване на анимации.

Впрочем, ръкавиците си Мики не носи от началото на своята анимационна кариера, а едва от началото на излъчването на „The Opry House" - от 1929 г. Мики, както повечето анимационни герои, има само четири пръста.

Само две години след филмовия дебют на Мики Маус, на 13 януари 1930 г. излизат първите комикси в американските всекидневници. Повечето от тях са нарисувани от Флойд Готфредсън, като той взаимства и герои от анимациите (напр. Гуфи), но въвежда и нови като Черният фантом, полицейският шеф О'Хара и Гама (известен още поради превода от различни езици като Ета-Бета или Ига-Бива (Eega Beeva).

През 40-те години се появяват и по-дълги истории с Мики Маус и свързаните с него герои в новопоявилото се списание "Walt Disney's Comics and Stories".

Гуфи е не само най-добрият приятел на Мики, който го придружава през всички перипетии и приключения. Малко наивният и доста смешен Гуфи също е един от най-старите образи на Дисни.

Днес Мики Маус е не само най-известната мишка в света, но и първият рисуван герой, който получава собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати