9 Май 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ – Групировка за Еднолично овладяване на РБългария!

2010-11-18 12:43:51

В България се случва ежедневен пълзящ преврат за овладяване на всички власти и се осъществява де факто промяна в баланса на властите.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на международна конференция „Свободата на медиите и демокрацията под заплаха”. 

Като пример той посочи, че в Европа не е възможно да има правителство, което не се явява в парламента да защити бюджета си и да го обясни на българските граждани.

"ГЕРБ вече означава групировка за еднолично овладяване на Република България. Възстановява се традицията за създаване на вицове за едноличното управление както преди 10 ноември 1989 г.", отбеляза Сергей Станишев.

Според Международната организация „Репортери без граници“ България е на последна позиция в ЕС от гледна точка на свободата на словото. През 2008 г. страната ни е била на 58-о място, през 2010 г. сме паднали на 70-а позиция в света.

Някои медии са зависими от интересите на държавата, смята Станишев.

"Това е въпрос на отношение и на политическа и човешка култура на властта. Не мога да разбера как, за да направиш един репортаж, в случая за Лъчезар Иванов, съответни журналисти звънят на премиера", припомни лидерът на БСП.

"Ако в началото на този мандат е имало всеобща любов от страна на медиите към днешното правителство, днес тези отношения стават по-сложни. Има вече една раздразнителност на властта от въпроси, които се отправят от журналистите. Днес журналистите са много по-беззащитни", смята Станишев.

По думите му такава концентрация на власт, и то не на една партия, а на една личност, през последните 20 години не е имало.

"Припомнете си само промените в много държавни институции. Навсякъде вървят смени на хората вътре. Това няма нищо общо с европейските традиции за независимите институции. Безпрецедентен натиск има върху съда – който е разследван, вече е осъден", отсече още лидерът на БСП.

Бившият премиер попита защо вътрешният министър Цветан Цветанов казва, че съдебната система е в услуга на организираната престъпност и че в МВР имало класифицирана информация срещу съда.

"Защо тази информация не се изнесе, а се използва за заплаха и натиск", пита още Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати