24 Април 2024 г. Сряда

Посланикът на САЩ: Алексей Петров е опасен, заслужава справедлив процес

2010-11-18 10:32:58
Освободеният от съда под домашен арест бивш съветник на ДАНС Алексей Петрове опасен човек, но заслужава справедлив процес. Това заяви пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. "Информацията, която е обществено достояние, посочва, че е опасен човек, но не аз съм човекът, който трябва да определи това, а съдебният процес", каза американският дипломат.

Той повторно отрече твърденията от вчера на бившия главен прокурор Никола Филчев, според който служители на  американското посолство участват в кампанията срещу него. "Идеята, че има някаква кампания от САЩ или посолството, е измислица," каза Уорлик. "Ако е извършил нарушение, не трябва да стои над закона, а да има разследване и процес, а ако е невинен - да бъде изчистено името му", каза посланикът за Филчев. В същото време го призова "той самият да не отправя обвинения спрямо САЩ или посолството, ако не са основателни".

Уорлик се обяви и за справедливо разследване наимущественото състояние на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това той каза в отговор на въпрос дали срещата помежду им вчера може да се тълкува като знак за подкрепа от САЩ след множеството сигнали от РЗС за нарушения на вътрешния министър. "Досега Цветанов внесе прозрачност по въпроса за собствеността си, трябва да има независимо разследване, българските граждани заслужават да научат как стоят нещата, а той заслужава да изчисти името си, а ако има нещо, да му се потърси отговорност", отговори Уорлик.

Запитан дали споделя мнението, че има сценарий за дестабилизация на страната и дискредитиране на правителството чрез излизането на Алексей Петров от ареста, американският посланик свърза това с предизборната ситуация, която "поставя предизвикателства пред правителствата в демократичните страни". Той призова правителството "да демонстрира лидерство, да отговори на предизвикателствата и обвиненията, а опозицията -  също да е отговорна и да представи алтернативни гледни точки."

Посланикът на САЩ изрази надежда сътрудничеството между България и Русия в областта на енергетиката да е силно и да продължава добре, защото страната разчита на руските енергийни доставки. В същото време той отбеляза като стъпка в правилната посока и антажимента на българския кабинет към проекта НАБУКО, който  "ще предостави енергийна сигурност на България и региона".

Запитан дали изграждането на газопровода "Южен поток" няма да обезсмисли участието на България в НАБУКО, Уорлик отговори, че страната е в много начален етап на дискусията по руския проект, защото  предпроектното проучване все още не е направено. "Не става дума за САЩ срещу Русия, а за осигуряване на необходимите енергийни доставки за България, българите заслужават да имат най-евтината енергия от много източници и това е възможно да се постигне," заяви той.

Той каза, че окуражава правителството да се вслуша в препоръките на избраната за консултант по проекта за АЕЦ "Белене" британска банка HSBC.  "Това е високоуважавана банка, която ще изследва обстойно дали "Белене" е икономически обоснован проект, дали е ефективен и дали гарантира енергийната сигурност на страната."

Помолен да коментира съмненията, че лобира американската "Шеврон" да получи разрешение за добив на шистов газ в България, Уорлик отговори, че защитава интереси на всички фирми от САЩ, които искат да работят в България.  "Тук не става дума само за "Шеврон", има и други фирми с интереси, които заслужават правото да изследват, затова правителството трябва да гарантира, че процесът е прозрачен"
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати