28 Март 2024 г. Четвъртък

Идва ли нова ера за новините в интернет?

2010-07-02 16:36:38
Един от най-големите и авторитетни вестници във Великобритания вече не може да бъде четен безплатно в Интернет. Абонаментът за сайта струва по 1 паунд на ден, като са предвидени намаления за по-дълги периоди от време.

Спорът за това дали съдържанието в интернет да бъде платено или не се води вече дълги години. До този момент бяха правени няколко опита за въвеждане на платена платформа, всички завършили неуспешно.

Според защитниците на тезата, че онлайн медиите трябва да са платени, информацията е много скъпо нещо, а медиите трябва да са финансово независими и силни. Безплатното ползване и четене обезсмисля работата на журналистите, като един материал може лесно да бъде препечатан и използван в различни информационни платформи.

Онези, които защитават безплатното съдържание, пък смятат, че философията на потребление в Интернет е заложено безплатното ползване и в този смисъл няма как да бъде накаран потребителят да плаща за нещо, което другаде може да намери безплатно.

Единствено платена форма успяха да задържат фнансови и елитарни издания. Става въпрос заWall Street Journal и Financial Times.

Постоянното намаляване на печатните тиражи и съпътстващите ги загуби обаче не могат да бъдат компенсирани от рекламите в безплатните онлайн версии на изданията.

Въпреки че всички големи медии изпитват огромни трудности, медиите на Мърдок се престрашиха да въведат такса за четене.

Ако искате да прочетете нещо в Times или Sunday Times, ще трябва да платите 1 паунд за 24 часов абонамент.

Останалите издания, които също изпитват сериозни проблеми с финансирането и издръжката си, ще наблюдават внимателно как се развива Тimes и, ако проектът се окаже успешен, нищо чудно съвсем скоро повечето големи издания да въведат платен абонамент.

Според мнозина анализатори обаче вероятно въвеждането на платен абонамент ще отблъсне читатели от Times. Още повече, че най-големият конкурент на изданието Guardian си остава безплатен в Интернет. От Times коментират, че се надяват отказалите се да четат изданието да са малко и да запазят стойностните читатели.

Факт обаче е, че след въвеждането на регистрацията на читателите трафикът на Times е паднал с 60%.

Какво ще стане ще реши пазарът, но едно е сигурно - предстоят много интересни моменти в развитието на онлайн медиите.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати