25 Април 2024 г. Четвъртък

Оневиниха Николай Цонев за оная сделка с 8 млн. лв.

2010-11-17 12:59:02

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Той бе обвинен, че е сключил сделка за над 8 млн. лева за купуване на мобилен завод за метални конструкции.

Преди часове прокуратурата настоя за ефективна присъда от четири години и половина за бившия първи в МО.

Цонев бе подсъдим за сключването на неизгодна сделка – купил за нуждите на Министерството на отбраната поточна линия за строителство на хангари.

"Престъплението е тежко, извършено е умишлено, но подсъдимият е неосъждан", твърдеше държавното обвинение и настояваше за ефективна присъда, която така и не стана факт.

Защитата на Цонев пък поиска оправдателна присъда, тъй като нямало конкретика за всяко едно от нарушенията, в които е обвинен, и не се посочва какво е направил като министър.

Според обвинителния акт той е разрешил покупката на поточната линия в противоречие с указания на министъра на финансите Пламен Орешарски от 2008 г.

Така сделката за производствената линия е тръгнала въпреки липсата на осигурени финансови средства за доставка и икономическа целесъобразност.

Бившият военен министър заяви във вторник пред съда, че "стратегически погледнато, машината е изключително изгодна", а парите за покупката й не са взети от средствата, предвидени за бойна подготовка, а от тези за модернизацията на армията.

"Бих призовал всички български граждани да продължат да вярват в българския съд, който е един от символите на държавността в държавата", обяви веднага след края на делото Николай Цонев.

"Нормално е един подсъдим да очаква да бъде оправдан", каза още той.

Цонев допълни, че по повод делата срещу него има политическа намеса от управляващата партия, но не посочи кой би имал интерес от това.

"Считаме присъдата му за неправилна и постановена, без да се изследват внимателно доказателствата на прокуратурата, които са представени", коментира прокурорът по делото Борис Балев.

Той обясни, че прокуратурата ще изчака мотивите на съда и ще обоснове защитната си теза пред следващите инстанции – ще протестира решението на Софийския градски съд в законовия срок.

Съдът измени и мярката за неотклонение на Николай Цонев в "подписка".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати