23 Април 2024 г. Вторник

Шпионинът, който ме обичаше

2010-07-02 16:30:07

Арестът на Анна Чапман в САЩ не е бил "голяма изненада" за бившия й съпруг

30-годишният Алекс Чапман – бивш съпруг на рускинята Анна Чапман – фаталната жена, която се озова в центъра на руско-американския шпионски скандал, разказва пред "Дейли телеграф" историята на техния романс.

Алекс, който е дипломиран психолог, споделя опасенията си, че Анна е била "привлечена" от Москва, след като в средата на 4-годишния им брак драстично се променила.

Той допуска, че бащата на Анна, който бил високопоставен офицер от КГБ, я е подтикнал към шпионството.

"Анна бе най-красивото момиче, което бях виждал в живота ми", разказва бившият й съпруг.

Двамата се запознали на рейв парти в лондонски клуб през 2001 г., когато Алекс бил на 21, а Анна – на 19, и казва, че се влюбил в нея от пръв поглед.

"Извинете, но сте най-прекрасното момиче, което съм виждал"И ти си прекрасен", разказва Алекс.

Двамата имали кратка връзка, а скоро Анна отпътувала обратно за Русия. Седмица по-късно Алекс заминал при нея в Москва, където скоро й предложил.

Оженили се, без да съобщят на родителите си и дори без да имат пари за сватбени халки. Все пак бащата на Анна, който бил дипломат, им подарил меден месец в Египет и пътешествие до Зимбабве, където живеел.

След това младото семейство се преместило в Англия, но отношенията им се влошили, след като Анна загърбила безгрижния си бохемски живот и внезапно станала обсебена от желанието да бъде богата и да живее в САЩ.

Алекс Чапман разказа за подозренията си, че през 2005 г., когато бракът им вече се е разпадал, Анна е била оплетена в съмнителни контакти от баща й – Василий Кушченко.

"Тя ми сподели, че баща й стои високо в йерархията в КГБ. Каза, че е бил агент в "стара Русия", спомня си 30-годишният британец.

По думите му баща й е контролирал всичко в живота й, а Анна е била готова на всичко за него. 

"Когато разбрах, че е била арестувана по подозрение в шпионаж, откровено, това не ме изненада особено", споделя Алекс.

"Към края на брака ни тя стана много потайна, излизаше сама на срещи с "руски приятели" и мисля, че правеше това, защото вече е била в контакт с руското правителство"Никакъв".

Алекс определя бившия си тъст като "страховит".

"Така и не ме запозна с руснаците, които идваха в дома му, и имаше много повече охрана от другите дипломати. Возеше се в Ланд Роувър със затъмнени прозорци, а пред и зад него винаги караше по една кола".

Алекс Чапман разказва, че в един момент от брака им Анна е взела внезапно решението да се премести в САЩ, за да използва "възможностите за бизнес".

"Тя се запозна с богат американец, който я заведе в Щатите, и когато се върна каза, че обича тази страна. 

Премести се там, за да основе своя интернет компания, която, изглежда, беше на червено, но внезапно през 2009 година състоянието й рязко се подобри, а Анна каза, че има 50 служители. Не можех да разбера как им плаща. В даден момент явно някой е налял много пари във фирмата".

Има данни, че след като се е преместила в Ню Йорк, Анна Чапман е имала романтична връзка с богат 60-годишен мъж.

"Странно е, когато помисля, че бившата ми съпруга може да е въвлечена в нещо подобно".

Алекс Чапман вече е бил разпитан от служител на МИ5, на когото е разказал всичко, което знае. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати