25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на пресата на 17 ноември

2010-11-17 09:45:31

“Очаквам всичко, даже да ме арестуват. При балканските нрави, които ни заобикалят, и при явната изнервеност на вътрешния министър това няма да ме учуди.” Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира пред Труд изказаната от вътрешния министър Цветан Цветанов скандална версия, че може Филчев да е поръчал убийствата на адвокатката Надежда Георгиева и на прокурора Николай Колев. Може също така, допусна министърът, Алексей Петров да е поел поръчката и да е възложил на свои хора да я изпълнят, допусна Цветанов. “Ако имат достатъчно доказателства, да ми сложат белезниците и да ме пратят в съда”, каза още Филчев. Той добавя, че ще даде днес немския журналист Юрген Рот на съд за клевета. Рот пръв съобщи за твърденията на Цветанов, уличаващи в поръчкови убийства бившия главен прокурор и Алексей Петров. “Ама този вътрешен министър, да ме извинява, прекалява с художественото творчество. Малко по-отговорно трябва да говори, той е на сериозен пост. На кого вика той Октопод? Следствието по т. нар. дело “Октопод” трябва да трае 2 месеца по закон”, заявява Филчев.

“Цачева се помисли за Фердинанд - побесня от студентския бунт”, е водещото заглавие на Сега. “Силно подразнена от поредното шествие под прозорците й, председателят на парламента Цецка Цачева потърси сметка от ректора на СУ проф. Иван Илчев защо студентите я освиркват. Заради подобен инцидент през 1907 г. княз Фердинанд принуди кабинета да затвори СУ. "Като ректор бихте ли пояснили какво искат тези млади хора, защо освиркват парламента на Република България, който се ангажира с конкретни действия? Вие сте ректор и отговаряте за това!", не скри раздразнението си Цачева. Под конкретни действия тя очевидно визира жеста си от миналата седмица, когато в присъствието на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков обеща 2 млн. лв. от икономиите на депутатите за финансовите трудности на Алма матер. Само на този университет обаче до края на годината трябват още 6-7 млн. лв.”, разказва вестникът. "В Софийския университет учат 25 хил. млади хора и всеки от тях има право на свое мнение, което е гаранция за демократичното мислене в държавата", отговори Илчев.

Синята коалиция пише писмо до Европейската народна партия с искане за реакция по “трайната тенденция и опит за подмяна на историята и реабилитация на комунистическия режим и на Тодор Живков”Една стотна от това, което е построил за България Живков, да направим, да достигнем икономическия ръст от тогава, би било огромен успех...” Вчера пък лидерът на “Атака” Волен Сидеров каза пред БНТ, че като държавник Живков направил “много неща - в здравеопазване, образование. Те не трябваше да бъдат разрушавани, а подобрявани”.

"Подписаният договор за "Южен поток" е изцяло съобразен с европейското законодателство", коментира вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков, но призна, че има проблем с подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение, информира Сега. В понеделник Марлене Холцнер, говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, обяви, че този документ нарушава европейските директиви, защото не допуска трети страни и компании да пренасят газ по "Южен поток". Премиерът Бойко Борисов директно упрекна предишното правителство, че е скрило искането на Брюксел за промени в споразумението.

Европа пак посегна към паник бутона, отбелязва Дневник. Финансови министри на еврозоната търсят в Брюксел как да се помогне на Ирландия, без да се отваря фондът за спешна помощ, създаден след кризата с Гърция, съобщи пред парламента в Дъблин премиерът Браян Кауън. В същото време вървят преговори на ирландците и с МВФ и Европейската централна банка. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предупреди, че се води битка за спасяване не само на единната валута, но и на Европейския съюз. Гърция продължава да създава главоболия на партньорите си, защото не може да намали дефицита си. Австрия заплаши вчера, че няма да направи вноската си в европейския антикризисен фонд, защото Атина още не е обявила списъка си с ограничителни мерки, които ще наложи през декември, допълва изданието.

Иск за 80 млн. лв. обезщетение от държавата и подписка за излизане от ЮНЕСКО. Такива акции започнаха от вчера жителите на Несебър заради събарянето на незаконни строежи в Стария град, пише 24 часа. “Включвам се в подписката, защото членството в ЮНЕСКО ни носи само ограничения и никакви привилегии. Къщата ни е паметник на културата, но сами трябва да осигуряваме средствата за поддръжка и ремонт”, казва Ченко Чернев секунди сред като се е разписал. Семейството му живее в центъра на полуострова. “Не сме надстроявали, но подкрепям и искането да се спре събарянето на незаконните етажи”, обяснява той. “Хората се заблуждават, че ако излезем от списъка на градовете под егидата на ЮНЕСКО, ограниченията в строителството ще отпаднат. Несебър е град музей и такъв ще си остане”, коментира кметът Николай Димитров.

Около 100 000 подкупа взимат пътни полицаи месечно, което си е 1 млн. и 200 хиляди годишно. Това стана ясно от проучване на Центъра за изследване на демокрацията по време на кръгла маса на тема ", четем в Сега. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче обвини хората, които са склонни да се пазарят с катаджии и да дадат пари на ръка. Според него явлението ще се пребори с въвеждане на електронно наблюдение и заснемане на нарушението, което е заложено в промените на закона за движение по пътищата.

“Нов бизнес върна мутрите в играта. Те подгониха собственици на коли на лизинг, които не си плащат вноските. Заради кризата все повече бизнесмени не се издължават”, съобщава Стандарт. На практика имаме проблем с всеки четвърти, твърдят от лизинговите компании. Освен че не плащат, много тарикати не връщат колите, а ги крият или влизат в комбина с автоапаши, имитирайки кражби. Затова на ход отново са бригадите здрави момчета. Срещу 200 лева на намерена кола или процент от вноската те връщат возилото на лизинговата компания. Най-търсени в момента за новия бизнес са две фирми. Първата е "Ин-80" на Марчело Джотолов от групата на Октопода. Другата фирма "Аркус секюрити" се смята за приближена до Златомир Иванов-Баретата, твърди вестникът.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати