Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 20
Начало arrow България arrow Съдебният съвет се престара при избора на единствения кандидат за ВАС

Съдебният съвет се престара при избора на единствения кандидат за ВАС

  Print E-mail
2010-11-16 08:43:31
източник: dnevnik.bg

Декларативен стил, предизвестеност, но и изненадваща допълнителна подкрепа белязаха избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). Единственият кандидат - досегашният шеф на Софийския градски съд Георги Колев, очаквано беше избран, но вместо предварително обещаните му гласове от 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) той взе 19 от общо 22-ма.

Никой не гласува "против", а трима пуснаха недействителни бюлетини. Георги Шопов съобщи, че е единият, дал допълнителен глас за Колев, но другият подкрепил го остана тайна.

Правосъдният министър Маргарита Попова призова ВСС да подходи открито, отговорно и прозрачно към избора, тъй като решението му ще има "дългосрочен отзвук".

Тя настоя членовете на съвета и единственият кандидат да отговорят на всички въпроси, които се поставят от съдиите, неправителствения сектор и медиите - за неточностите в имотната декларация на Колев, за политическа намеса в издигането на кандидатурата му, за липса на компетентност в административното право и неяснота за качествата, които го правят подходящ за председател на ВАС.

Повечето от въпросите получиха отговор в декларативен или лаконичен стил, а този как се е стигнало до издигането на Колев беше обявен от самия него за тайна. Кулминация на декларативния патос беше изказването на члена на съвета Петър Стоянов. Той подкрепи Колев и обяви, че го прави с ясно съзнание, отговорно и като разбира какво върши. Наложи се министър Попова да го прекъсне, че няма нужда да цитира определението за вменяемост.

Процедурата започна, без ВСС да почете паметта на починалия бивш председател на Конституционния и на върховния съд Румен Янков. За начало беше изчетено предложението на 17-те членове на ВСС за издигането на Колев, кадровата справка за образованието в академията на МВР в Симеоново и как за 17 години е минал през следствието, прокуратурата и съда. Последва концепцията на Колев за управлението на ВАС, която в голяма си част съвпадаше с вижданията на предшественика му Константин Пенчев. 

Пръв към кандидата за шеф на ВАС се обърна Петър Стоянов, но не с въпрос, а с молба "да хвърли светлина за въпроси, които витаят в медийното пространство". Колев отрече да е укрил имоти от Сметната палата, но не отговори и не беше попитан защо две години не е декларирал доходите на съпругата си.

Единствено Капка Костова и Галина Захарова зададоха по-остри въпроси - дали заради липсата на познания в административното право Колев няма да бъде манипулиран. "Много трудно мога да бъда манипулиран", заяви той и допълни, че от година и половина реорганизира административното отделение на градския съд и оттам познава проблемите.

На въпроса как би постъпил в случая с тримата съдии от ВАС с "крайно нуждаещи се"Административният ръководител трябва да решава проблемите, а не да налага наказания."Заявявам, че не съм изнудван!"

Самият Колев беше лаконичен след избора и коментира, че има само две недовършени дела - за случая "Батко"Тайна, това определено са любопитни подробности, но не съм поемал никакви политически ангажименти. Не съм молил за поста." Предстои президентът Първанов да подпише указ за назначаването на Колев, като има право и да откаже.

Концепцията на новия шеф

Делата за уволнения на военни, полицаи и висши държавни служители да не се гледат от ВАС като първа инстанция, но той да остане единствен съд за решенията на регулаторите, предложи новият председател на съда Георги Колев. За да избегне конституционен проблем, Колев лансира идеята полицаите и военните да не се назначават с акт на министъра, а от заместника му или главния секретар. Според Колев може да се стигне до закриване на някои от 28-те регионални административни съдилища. Той предложи по-малко натоварените да се трансформират в отделения към окръжните съдилища. Макар с концепцията си да подкрепи промените в Административнопроцесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ, Колев разкритикува идеята на управляващите къде да се гледа едно дело срещу акт на властта да се преценява според местожителството на жалбоподателя или адреса на фирмата. Това според него само ще натовари съдиите в София, защото в столицата са регистрирани 350 000 фирми.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  Новини През тази нощ, в 3:00 ч. ще превъртим часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на ...
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?