Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 14
Начало arrow България arrow Съдебният съвет се престара при избора на единствения кандидат за ВАС

Съдебният съвет се престара при избора на единствения кандидат за ВАС

  Print E-mail
2010-11-16 08:43:31
източник: dnevnik.bg

Декларативен стил, предизвестеност, но и изненадваща допълнителна подкрепа белязаха избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). Единственият кандидат - досегашният шеф на Софийския градски съд Георги Колев, очаквано беше избран, но вместо предварително обещаните му гласове от 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) той взе 19 от общо 22-ма.

Никой не гласува "против", а трима пуснаха недействителни бюлетини. Георги Шопов съобщи, че е единият, дал допълнителен глас за Колев, но другият подкрепил го остана тайна.

Правосъдният министър Маргарита Попова призова ВСС да подходи открито, отговорно и прозрачно към избора, тъй като решението му ще има "дългосрочен отзвук".

Тя настоя членовете на съвета и единственият кандидат да отговорят на всички въпроси, които се поставят от съдиите, неправителствения сектор и медиите - за неточностите в имотната декларация на Колев, за политическа намеса в издигането на кандидатурата му, за липса на компетентност в административното право и неяснота за качествата, които го правят подходящ за председател на ВАС.

Повечето от въпросите получиха отговор в декларативен или лаконичен стил, а този как се е стигнало до издигането на Колев беше обявен от самия него за тайна. Кулминация на декларативния патос беше изказването на члена на съвета Петър Стоянов. Той подкрепи Колев и обяви, че го прави с ясно съзнание, отговорно и като разбира какво върши. Наложи се министър Попова да го прекъсне, че няма нужда да цитира определението за вменяемост.

Процедурата започна, без ВСС да почете паметта на починалия бивш председател на Конституционния и на върховния съд Румен Янков. За начало беше изчетено предложението на 17-те членове на ВСС за издигането на Колев, кадровата справка за образованието в академията на МВР в Симеоново и как за 17 години е минал през следствието, прокуратурата и съда. Последва концепцията на Колев за управлението на ВАС, която в голяма си част съвпадаше с вижданията на предшественика му Константин Пенчев. 

Пръв към кандидата за шеф на ВАС се обърна Петър Стоянов, но не с въпрос, а с молба "да хвърли светлина за въпроси, които витаят в медийното пространство". Колев отрече да е укрил имоти от Сметната палата, но не отговори и не беше попитан защо две години не е декларирал доходите на съпругата си.

Единствено Капка Костова и Галина Захарова зададоха по-остри въпроси - дали заради липсата на познания в административното право Колев няма да бъде манипулиран. "Много трудно мога да бъда манипулиран", заяви той и допълни, че от година и половина реорганизира административното отделение на градския съд и оттам познава проблемите.

На въпроса как би постъпил в случая с тримата съдии от ВАС с "крайно нуждаещи се"Административният ръководител трябва да решава проблемите, а не да налага наказания."Заявявам, че не съм изнудван!"

Самият Колев беше лаконичен след избора и коментира, че има само две недовършени дела - за случая "Батко"Тайна, това определено са любопитни подробности, но не съм поемал никакви политически ангажименти. Не съм молил за поста." Предстои президентът Първанов да подпише указ за назначаването на Колев, като има право и да откаже.

Концепцията на новия шеф

Делата за уволнения на военни, полицаи и висши държавни служители да не се гледат от ВАС като първа инстанция, но той да остане единствен съд за решенията на регулаторите, предложи новият председател на съда Георги Колев. За да избегне конституционен проблем, Колев лансира идеята полицаите и военните да не се назначават с акт на министъра, а от заместника му или главния секретар. Според Колев може да се стигне до закриване на някои от 28-те регионални административни съдилища. Той предложи по-малко натоварените да се трансформират в отделения към окръжните съдилища. Макар с концепцията си да подкрепи промените в Административнопроцесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ, Колев разкритикува идеята на управляващите къде да се гледа едно дело срещу акт на властта да се преценява според местожителството на жалбоподателя или адреса на фирмата. Това според него само ще натовари съдиите в София, защото в столицата са регистрирани 350 000 фирми.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Православната църква почита на 13 ноември паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата "светители" –"вселенски учители", ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел ...
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?