24 Април 2024 г. Сряда

Саркози прави ново правителство със стария премиер

2010-11-16 08:34:52
Президентът на Франция Никола Саркози преназначи на премиерския пост Франсоа Фийон, който в събота подаде дългоочакваната колективна оставка на правителството. Саркози попари надеждите на отиващия си министър на околната среда, че може да бъде новият министър-председател.

Членовете на новия кабинет трябваше да бъдат представени на президента вчера след редакционното приключване на броя и одобрени от него най-късно днес.

Саркози, който се бори за преизбирането си в Елисейския дворец след 18 месеца, заговори за ремонт на кабинета след поражението на партията му на местните избори през март. През юни, в навечерието на пенсионната реформа, посрещната с протести от французите, той потвърди, че ще смени правителството, щом пакетът закони бъде приет.

Внесената в събота оставка на правителството бе злъчно коментирана от опозицията с факта, че на Саркози са му трябвали пет месеца, за да запази накрая същия премиер. "Това при всички положения означава, че курсът на политиката ще се запази", заяви председателят на опозиционната Социалистическа партия Жан-Марк Айро, цитиран от "Ройтерс".

"Борлу, Фийон или чувал с картофи е едно и също", заяви пък пред радио "Франс инфо" заместник-председателят на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, коментирайки преназначаването на Фийон вместо очакваното издигане на Жан-Люи Борлу. "Поне чувалът с картофи струва по-евтино."

Франсоа Фийон, който ще оглави трети пореден кабинет, откак Никола Саркози пое президентския пост през 2007 г., заяви, че започва "нова фаза с решителност, която да позволи на страната да засили икономическия си ръст".

В последните часове преди номинацията френските медии спекулираха широко с отиващите си министри и техните заместници, като припомниха, че някои от сегашните функционери са замесени в корупционния скандал с Лилиан Бетанкур. "Засега е сигурно единствено, че кабинетът ще бъде редуциран до петнайсет министри и още толкова държавни секретари с ранг на министър за разлика от сегашните 38", разкри вчера в. "Льо монд".

Пред радио "Франс инфо" пък кметът на Бордо и бивш премиер Ален Жупе загатна непряко за участието си в бъдещия кабинет, където вероятно ще оглави външно министерство. "Това няма да е първият път, когато кмет съвместява министърски пост", заяви той, като намеква за настоящия министър на индустрията Кристиан Естрози, който е и кмет на Ница.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати