20 Април 2024 г. Събота

Има ли наистина значение размерът на половия член?

2010-11-15 19:12:09
Тази тема е стара като света, но все още занимава много хора. При това не само младежи в пубертета, които тепърва откриват тънкостите на сексуалния живот.

Факт е, че цялата визуална индустрия, свързана със секса, налага култ към големия размер. А при днешните неограничени възможности за гледане на снимки и видео с „XXL” – съдържание, практически на всички се налага едно подсъзнателно сравнение на собственото тяло и възможности с тези на порнозвездите.

Статистиките отдавна са доказали, че за физиологически пълноценен сексуален контакт е необходимо размерът на половия член в ерекция да е съотносим с размера на влагалището при жената, което средно е между 9 и 11 сантиметра. Това означава, че огромната част от мъжете отговарят на условието да могат да осъществят успешен полов акт. Защото средно установеният размер (дължина) на половия орган във възбудено състояние е между 12,5 и 15,3 см.

Но върху тези „изисквания” отдавна са се наслоили допълнителни критерии за мъжественост. Те включват например вида и размера на члена в покой, въпреки че между този размер и размера в ерекция няма никаква връзка. Просто по-големият пенис в спокойно състояние се увеличава относително по-малко по време на възбуда и обратното. Но редица мъже смятат, че е важно какво демонстрират, когато се съблекат по слипове или бански в различни ситуации. Вече се е стигнало до там, че се продават гащета и бански с подплънки, които визуално да увеличават размера на мъжкото достойнство.

Всъщност върху субективното възприемане на големината на пениса влияят редица фактори. Един пълен мъж с отпуснато коремче може значително да „прикрие” истинския си размер заради тлъстините, натрупани в слабинната област. Обилното окосмяване в интимните части също има подобен ефект. Значение има и размерът и разположението на тестисите. Студеното време и особено къпането в студени води задължително води да силно свиване на члена.

Опитите за медицинско уголемяване на пениса обикновено са основателни единствено когато размерът е изключително малък в резултат от съществуващо ендокринно заболяване (хипогонадизъм). Това обаче е много рядко срещано състояние. В повечето случаи манията за уголемяване на половия орган е свързана с психологически проблеми и най-вече със стремеж да се компенсира ниската самооценка – не само в секса, но изобщо в живота.

Няма никакви научни доказателства за ефективността на всевъзможните медикаменти, които се рекламират като средства за уголемяване на члена. Единствената реална възможност да се удължи пенисът е ако се прережат част от лигаментите, които свързват основата на пещеристите тела с тазовата кост. Тази интервенция обаче създава нестабилност на члена, без реално да повишава шансовете на мъжа да бъде „по-ефективен” в сексуално отношение.

Не съществуват научни доказателства и че обрязването може съществено да промени сексуалната изява на мъжа. Въпреки това много хора са убедени, че обрязаните мъже могат по-добре да контролират настъпването на еякулацията и поради това могат да осъществяват по-продължителен сексуален контакт.

Редица популярни митове търсят връзка между размера на члена и размерите на други телесни части (нос, пръсти и др.), но такава корелация не е установена в никакви сериозни проучвания.

Остава изводът, че един мъж може да положи редица грижи за здравето и общото си състояние, които ще имат ефект и върху сексуалния му живот, вместо да се фокусира единствено върху интимния си размер.

източник: health.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати