8 Май 2024 г. Сряда

Няма да отстъпим за цена над ?5 млрд. за "Белене"

2010-11-15 15:10:48

"Не бихме се съгласили на цена за АЕЦ "Белене" около 7 млрд. евро, защото когато премиерът Борисов говореше за крайна цена, той имаше предвид наистина крайна цена", категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Така той отговори на въпрос за публикации в руските медии, в които шефът на "Росатом" Сергей Кириенко е цитиран да казва, че Русия няма да отстъпи от предложената цена от 6,3 млрд. евро за строителството на централата. Трайков беше категоричен, че позицията на България също е твърда.

"Руските медии могат да цитират българските, че ние също няма да отстъпим от сумата. Според нас изграждането на централата не трябва да струва повече от 5 млрд. евро", коментира  министърът.

Той заяви, че до часове трябва да стане известен консултантът по АЕЦ "Белене".

След работна закуска с представители на българския бизнес министърът уточни, че фирмата консултант по проекта ще бъде ангажирана с актуализиране на финансовата оценка за изграждането на централата.

Нейна задача ще бъде още маркетингово проучване, както и връзката с инвеститори по проекта.

Относно „Южен поток“ Трайков заяви, че една от ползите за България ще бъде икономическата активност в резултат на проекта, която той оценява на 1 млрд. евро.

Той каза още, че се очаква Георги Гегов да бъде изпълнителният директор на компанията, ангажирана от българска страна с предпроектното проучване на "Южен поток".

Гегов е бил член на съвета на директорите на "Булгаргаз" и е син на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз" и консултант на компанията Кирил Гегов. В момента е в борда на общинската фирма "Софийски имоти".

Според Трайков 50 хил. лева е капиталът на компанията, но се очаква да бъдат внесени още средства за предпроектното проучване. Той не се ангажира с конкретни числа и допълни, че „не става дума за чак толкова големи суми".

Трайков каза още, че независимо дали Русия ще даде авансово плащане по "Южен поток", това няма да промени дяловото съотношение в компанията между България и Русия.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати