19 Април 2024 г. Петък

Парафирахме окончателно "Южен поток"

2010-11-14 07:12:30

Споразумението за създаване и устава на съвместното дружество за изграждането на българския участък от „Южен поток“ бяха подписани в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.

Подписи под документите сложиха изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Мая Христова и председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

БЕХ и „Газпром“ ще участват с по 50% от капитала си в дружеството „Южен поток България“ АД , което ще бъде регистрирано у нас. Споразумението предвижда възможност за заместването на Енергийния холдинг от правоприемник.

„С подписването на днешното споразумение за „Южен поток” правителствата в следващите 5-6 мандата ще получават над 2 милиарда в бюджетите си“, заяви българският премиер след края на срещата. По думите му страната ни работи и по проекта „Набуко”, така че действително България да бъде газов център.

Владимир Путин определи газопровода „Южен поток“ като проект с огромно общоевропейско значение и един от най-важните в отношенията между двете страни.

 

Руският премиер акцентира върху бъдещето на АЕЦ „Белене“ и съобщи, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата.

„Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски“ , каза Путин и подчерта, че руската страна е готова да работи в максимално благоприятен за България режим и с присъединяване на западни компании към него.

Стойността на централата обаче остава неясна. Путин заяви, че Русия е готова да назове крайна цена за АЕЦ „Белене“ още сега, но това е въпрос, който трябва да се съгласува с българска страна. 

„България има крайно негативния опит, например с „Цанков камък“, когато се обява една цена, а с анекси се добавят нови суми, които понякога надвишават цената в договора 2-3 пъти“, коментира от своя страна Борисов.

Тойи отново посочи, че реалната стойност на централата не е такава, каквато е обявявана досега.

Българският премиер определи отношенията между двете страни като прагматични и подчерта, че никога не са обвързвали един проект с друг.

По отношение на цената на природния газ, Владимир Путин заяви, че тя се определя на пазарен принцип, възоснова на цената на петрола, а не се определя от „Газпром“.

„Южен поток" изобщо не е свързан с цените на природния газ", допълни Путин. Той се обяви за премахването на посредниците при доставките на газ за България.

По време на днешната визита бе подписано и споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между България и Русия. Документът бе подписан от българския социален министър Тотю Младенов и зам.-министъра на здравеопазването и социалното развитие на Русия Юрий Воронин.

Българският министър-председател изтъкна, че споразумението е от особена важност, тъй като засяга над 60 000 души. 

След края на съвместната пресконференция между двамата премиери Борисов подари на Путин българско овчарско куче.

След това руският премиер се отправи към президентството за среща с Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати