25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата на 13 ноември

2010-11-13 10:30:21

Посещението на руския премиер Владимир Путин е  Путин ще има възможност да се поклони и пред мощите на свети Йоан Кръстител в храма “Св. Александър Невски”. За руския премиер знаем, че е един дълбоко религиозен човек, за когото казват, че дори в самолета, в който пътува, със себе си има Библия”.

"Овчарка за Путин” е водещото заглавие на Стандарт.  „За "Белене" ще говорим, ако Владимир отвори дума, каза Бойко”, пояснява вестникът, но акцентът все пак е кучето. „Силно, издръжливо, благородно, но и опасно, когато пази стадото. Това е българското овчарско куче. Премиерът Бойко Борисов е приготвил един великолепен екземпляр за колегата си Владимир Путин, научи "Стандарт". Борисов ще подари четириногото на госта. Путин пристига днес в София на неколкочасова работна визита заедно с министъра на енергетиката Сергей Шматко, зам.-министъра на външните работи Владимир Титов, шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и президента на "Газпром" Алексей Милер”. Вестникът обаче не уточнява ще има ли и за тях кутрета.

"Български пощи" ще закрие около 1000 свои клона, или една трета от всички станции в страната, съобщава Сега, като се позовава на стратегията за развитие на предприятието, представена от директора му Деян Дънешки. Законът задължава държавната фирма да поддържа пощенски услуги в селища над 800 жители, така че всички поделения под този праг ще бъдат затворени. "Как си представяте да возим всеки ден с кола писма и вестници в село с двайсетина жители?", попита Дънешки. По думите му във всеки един от тези клонове работят между 1 и 3-ма души персонал, които ще бъдат съкратени. Преструктурирането ще продължи 5 години, като започне през 2011 г. със затварянето на 100 пощенски станции, които са доказано нерентабилни. "Това вече е прекалено, и без това в много селища само пощата остана, закриха здравните служби, данъчните и други институции, няма да го оставим така, ще се обърнем към ресорния министър и към премиера, ако се наложи", заяви шефът на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова.

Точно 5 години след фаталния арест на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората пореден съдебен състав призна за виновни петимата антимафиоти, участвали в акцията, пише Сега. За разлика от последното решение на Военно-апелативния съд обаче, сега наказанията на подсъдимите са намалени наполовина. Бившият шеф на благоевградския БОП Мирослав Писов получава 9 години затвор вместо 18, а Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски - по 8 години вместо 16. Te ще трябва да изплатят 150 000 лв. обезщетение на близките на починалия и по 120 лв. разноски по делото. До тази развръзка се стигна, след като Върховният касационен съд върна процеса заради противоречивите мотиви на военните магистрати. Освен с непрестанното обикаляне през всички инстанции и трите противоречиви експертизи, сочещи различни причини за смъртта на Димитров (кардиогенен шок, побой и задушаване - б. р.), процесът ще се запомни и със силния политически натиск, който бе оказван на съдиите през цялото време. Трима вътрешни министри - Румен Петков, Михаил Миков и Цветан Цветанов, последователно оневиняваха подчинените си. Стигна се дори до директни указания към магистратите с пагон от настоящия МВР шеф Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, които изразиха увереност, че накрая съдът ще вземе "правилното" решение, припомня вестникът.

Парламентът промени философията на правилата за движение по пътищата, като смекчи най-тежките наказания и увеличи глобите, съобщава Сега. Депутатите гласуваха вчера на първо четене промените в закона, според които вече няма да се отнема книжката за шофиране с над 30 км/ч над разрешената скорост. КАТ ще взема свидетелството за правоуправление само при "системни нарушения на правилата за движение". Приходите от глоби вече няма да отиват в държавния бюджет, а в специален фонд, управляван от министъра на вътрешните работи, предвижда проектът на ГЕРБ. В него ще се трупат глобите за нарушения, установени с технически средства. Парите ще се използват "за дейности по контрола на движението по пътищата и подобряване на пътната безопасност". В България по този закон годишно се налагат глоби за около 40-50 млн. лв. Миналата седмица бюджетната комисия даде отрицателно становище за този фонд, но водеща в случая е транспортната комисия. „Фучиш с 200 км/ч, плащаш глоба и си тръгваш”, резюмира Новинар.

Безпрецедентното замразяване на пенсиите от ГЕРБ ще изкара и още един управленски мандат, стана ясно от дебатите по гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване в социалната комисия, пише Сега. "След 2017 г. може да се мисли за кардинално увеличаване на пенсиите", обяви пред депутатите социалният министър Тотю Младенов. Той направи уговорката, че при преизпълнение може да се мисли само за някакви добавки за възрастните. Това обаче би трябвало да означава, че на практика още 7 г. не бива да се очаква увеличение на минималната пенсия, която сега е 136 лв. Управителят на НОИ Христина Митрева също призна, че положението на настоящите пенсионери с нищо не може да се подобри, освен да се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, което ще вдигне пенсиите им чрез преизчисляване.

Подобна мярка е заложена в проекта за пенсионна реформа от 2017 г., когато тежестта на всяка година стаж ще участва при изчисляване на размера на пенсията с 1.2%, а не както е в момента 1.1 на сто. На заседанието зам.-шефът на синдикалната федерация на служителите в МВР Галентин Грозев обяви, че полицаите са против увеличението на стажа им с 3 години. "Без да звучи зле или опасно, ви приканвам най-отговорно с армията, с полицията със служителите от МВР да не си правите експерименти", съвсем сериозно предупреди депутатите синдикалният лидер. И попита какво налага това увеличение на пенсионната възраст с 3 години, въпреки че по законопроект става въпрос за стаж. Както Сега писа, сега служителите в силовите ведомства се пенсионират средно на 50 г. благодарение на изключително облекчени условия и без да се осигуряват за своя сметка.

Софийската градска прокуратура внесе в съда делото срещу социалния министър от кабинета "Станишев" Емилия Масларова. Тя бе изправена на подсъдимата скамейка 9 месеца след като бе обвинена за присвояване и за престъпление по служба, за които може да получи от 10 до 20 години затвор.Заедно с нея на съд отиват и заместникът й Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството Иван Пенев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. Според прокуратурата престъпленията са извършени между ноември 2007 г. и май 2009 г.Масларова, Методиев, управител на "Стара Загора 2007" ООД, и Драганов като техен помагач присвоили 11 038 405 лв. от отпуснатите за ремонта на сградата на министерството в Стара Загора над 18 млн. лв., съобщава Сега.

България да въведе фискален борд, който да не позволява на кабинета “да развързва кесията за щяло и нещяло”, пише 24 часа, като се позовава на разговор между финансовия министър Симеон Дянков, лидера на сините Мартин Димитров .Запознати твърдят, че сините, които не подкрепиха бюджета, пробвали да коригират политиката на ГЕРБ. Те били силно притеснени от залагането на увеличаващи се разходи при силно намаляващи приходи. Втората им тревога идвала от рязкото увеличаване на задлъжнялостта.Идеята за фискален борд бе лансирана наскоро от икономисти и финансисти. Той се въвежда със закон. Според него кабинетът трябва да харчи по-малко или толкова, колкото е събрал. Само по изключение, при криза или природно бедствие, парламентът можел да разреши еднократен дефицит до 3%от БВП, предложили на Дянков сините.

Проектодоговорът за "Южен поток", който утре ще подпишат Владимир Путин и Бойко Борисов, е бил пратен в Брюксел, е научил 24 часа. Преди дни еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер е казал устно ОК за проекта. По настояване на българския премиер Борисов обаче министър Трайчо Трайков е имал телефонен разговор с комисаря. Той е настоял да изпратят представител на еврокомисията при подписването на споразумението днес в София.Газопроводът "Южен поток" ще е с изцяло нови тръби. Съществуващата инфраструктура в България остава такава, каквато е в момента - 100% българска и 100 процента от получаваните транзитни такси са за "Булгартрансгаз", каза днес енергийният министър Трайчо Трайков и добави, че всички други интерпретации не са верни. Двата документа, които утре ще подпишат "Българският енергиен холдинг" и "Газпром", се отнасят само до изграждане на нови тръби, обясни министърът.

Почти нов багеp беше задигнат от плевенска строителна фирма и предаден за скрап, пише за българските нрави Труд. Крадецът Деян Димитров бил общ работник във фирмата. Той получил 7 хиляди лева от търговеца на старо желязо. Два часа след кражбата собственикът на машината "Комацу" сам я открил в пункта чрез GPS системата, за която апашът не подозирал. Последната мода в автомафията е задигнатите возила да се пласират веднага в пунктове за вторични суровини. Цената на багера, който работи и като фадрома, е 161 хиляди лева като нов, каза собственикът му. На старо не пада под 60 хиляди.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати