25 Април 2024 г. Четвъртък

Путин пристига в София

2010-11-13 09:40:04

Руският премиер Владимир Путин пристига на еднодневно посещение у нас по покана на  министър-председателя Бойко Борисов.

В състава на делегацията, водена от Путин, са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер.

От българска страна в срещите ще участват вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, външният министър Николай Младенов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, на околната среда Нона Караджова и директорът на Българския енергиен холдинг Мая Христова. 

В официалната програма са предвидени среща "на четири очи", разговори между двете делегациите и съвместна пресконференция, на която ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

След разговорите с българската делегация Пути ще се срещне и с президента Георги Първанов.

По време на няколкочасовата визита се очаква да бъдат подписани споразумението за създаване на акционерно дружество за изграждането на българския участък от "Южен поток" и уставът на съвместната българо-руска компания за изграждането на газопровода.  

Двата документа позволяват да започне практическата реализация на проекта.

В петък премиерът Борисов подчерта, че не е предвидено да се обсъжда АЕЦ "Белене", но ако Владимир Путин повдигне темата, щели да я обсъдят.

Синята коалиция призова премиера да не подписва никакви ангажименти по енергийни проекти, без да има оценка на икономическата изгода за страната ни. 

Сините отново настояха приоритетен за България да стане проектът за газопровода „Набуко“, който е по евтин и ще осигури на страната ни различен източник за доставка на гориво.

От Коалиция за България пък заявиха, че има опасност страната ни да загуби мажоритарния се дял в АЕЦ "Белене".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати