20 Април 2024 г. Събота

Първанов: Не ни трябва бабаитлък, а силна държава!

2010-11-12 00:03:38

Президентът Георги Първанов определи зараждащото се движение АБВ като коалиция на духа, лаборатория на нови алтернативни идеи, сбор от съмишленици, които търсят решение не от гледна точка на партийните идеологии. 

В почти едночасовото си слово държавният глава остро разкритикува управлението на Бойко Борисов и определи опасенията на БСП, че ще разцепи партията като „смешен плач“. 

Първанов отново повтори, че Бойко Борисов не се справя с кризата, но днес добави, че „кабинетът изглежда все така безпомощен“. 

„Има дефицит на компетентност в настоящето управление. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да навлезе в материята, за да може да взема информирано решение. Незнанието и липсата на воля не трябва да се прикриват с измислени скандали. Има високомерен гневен патос, който може да стряска някого, но вече буди все повече насмешка“, категоричен бе Георги Първанов. 

Според него твърдата ръка без умно и добро управление става рисково. 

„Управлението не е бабаитлък, а ангажимент за решаване на проблемите“, каза още държавният глава. 

Той беше категоричен, че има сериозна криза на управлението и по думите му не може „министър с манталитет на счетоводител“ (Симеон Дянков – бел. ред.) да формира визията за развитие, а с избирателния кодекс ГЕРБ да си осигуряват служебна победа. 

„Необходима ни е здрава и добре уредена държава, силна, а не силова“, добави Първанов. 

Според него правителството на ГЕРБ работи на парче, без визия и непрекъснато променя правилата. 

В тази връзка той посочи, че ролята на АБВ е да стимулира дебат по основните проблеми, като целта е под светлината на прожекторите да се появят професионалистите, в които си струва да се инвестира. 

И когато дойде времето за формиране на нов управленски екип, компетентните хора да се знаят, „а не да се търсят по кръстовища и тъмни кътчета“, подчерта държавният глава. 

„Ние се обединяваме около идеята за едно възраждане на българската нация, което минава през помирението. АБВ е територия на историческия компромис“, заяви Първанов.


Той подчерта, че в движението участват хора експерти, с различни позиции, доскорошни противници, което било исторически компромис между лявото и дясното. 

„Нямаме нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното от дясното, лявото и центъра“, обясни още идеята на АБВ Георги Първанов. 

Първанов категорично опроверга всички слухове, че ще разцепи БСП и обяви, че той никога не е разединявал, а е обединявал българския народ. 

Той заговори за алтернативна икономическа политика, политическа култура и за възраждане на ценностите и българския език, като подчерта, че никога в българската политика не е използван такъв агресивен речник, което показвало слабост. 

„Никой не иска провал на сегашното правителство. Въпросът обаче не е в това да изкара мандата, а трябва да има воля за неотложните реформи“, категоричен е Първанов. 

Според него нямало нужда от замазване на проблемите и от фалшиво спокойствие, а от реален дебат извън партийните централи, както и да бъдат създадени клубове по места.

След словото си Георги Първанов обясни пред журналисти, че работата на държавния глава е да се занимава с политика.

 

Така той отговори на критиките, че участвайки в гражданското сдружение, АБВ вече не трябва да се нарича президент, и на искането на Волен Сидеров за импийчмънт.

„Някъде чух, май премиерът го каза, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава. Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се не издава някаква боязливост"Такъв въпрос не е поставян. АБВ е гражданско сдружение".
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати