24 Април 2024 г. Сряда

Закриваме 7 наши посолства

2010-11-11 22:40:32

Седем български посолства в чужбина ще бъдат закрити, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Става дума за задграничните ни представителства в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и в Тунис. 

"Наши посланици в други държави ще бъдат акредитирани да поддържат дипломатическите ни отношения с тези държави. Ще има преходен период до пролетта на следващата година да се приключи процесът по закриването на мисиите", обясни министърът. 

Дотогава ще трябва да се реши въпросът с управлението на имуществото, което остава в тези държави, както и с установяването на сътрудничество или с други държави членки на ЕС, които да поемат консулското обслужване за българските граждани, или с разширяването на системата от почетни консули на България.

„Закриването на мисиите в тези държави не трябва да се тълкува като оценка за двустранните отношения между България и тези страни. Въпросът е чисто икономически и е обективен поради свитите финансови ресурси на държавата“, изтъкна външният министър.  

Ще бъдат съкратени 101 бройки от задграничния щат на Външно министерство. От тях 21 са дипломати, останалите са технически персонал. Съкращението започва от януари и ще се реализира в рамките на 2011 г.

55 от тях са предсрочно прекратени задгранични мандати, а 46 изтичат в рамките на следващите месеци и тези бройки няма да бъдат запълнени през следващата година, обясни Младенов. Това е първата стъпка в процеса на оптимизация на структурата на задграничните ни представителства, изтъкна той. 

Младенов допълни, че откакто е в министерството, са въведени и лимити за горивото на служебните автомобили и от промяната в системата са спестени 100 000 лева за първите девет месеца на годината. Направен е и внимателен анализ на всички договори на МВнР с доставчици и с предоговарянето са спестени над 300 000 лв. 

„Откакто съм тук, никакви бонуси не са раздавани. Би било доста цинично да раздаване бонуси в момент, в който цялостно държавата е в тежко финансово положение“, посочи още външният министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати