24 Април 2024 г. Сряда

Преглед на печата за днес 11 ноември

2010-11-11 10:14:11

Онова, което се целеше през 1996, 1997, 1998 г. с "Топенерджи", ще се реализира 10 години по-късно, заявява в интервю за Труд Христо Казанджиев, бивш директор на отдела "Природни ресурси" в икономическото министерство. Експертът заявява, че е затруднен да коментира  детайлите на споразумението за газопровода „Южен поток, тъй като  пътната карта е засекретена. И нищо, свързано с договореностите, не е ясно. „50 на 50", заявява Казанджиев.

От руските изказвания е известно, че не се предвижда паралелно използване на двете системи - сегашната и "Южен поток", а целта е да бъде заобиколена Украйна, добавя той. В тази връзка без съмнение българската и руската страна в своите технико-икономически проучвания ще стигнат до общото разбиране, че най-ефективно и най-бързо е да се интегрира българската транзитна система в компанията "Южен поток". При това положение българската страна, вместо да инвестира свежи пари в проекта, ще бъде убедена да апортира българската транзитна система в новото българо-руско дружество. Всъщност онова, което се целеше през 1996, 1997, 1998 г. с "Топенерджи", ще се реализира 10 години по-късно. Това е стремежът на руската страна.  

Дневник съобщава подробности за  вчерашното правителствено решение за създаването на смесено дружество за „Южен поток”. Три дни преди визитата на руския премиер Владимир Путин в София българското правителство реши да се създаде съвместно акционерно дружество за проекта за изграждане на газопровод на българска територия, част от "Южен поток". То ще се регистрира в България, акционери ще са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руската компания "Газпром" с по 50%. Капиталът на бъдещата българско-руска компания "ще бъде такъв, какъвто е необходим на съответния етап от развитието на проекта", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той не отговори дали БЕХ ще участва с апорт и пари.Прединвестиционният анализ ще определи цената на българското трасе, половината от която трябва да плати БЕХ или неговият правоприемник в дружеството, каквато опция съществува. Бъдещата съвместна компания за "Южен поток" ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за българското трасе, ще възложи проектирането му и изготвянето на екооценка. Ако решението за инвестицията е положително, смесеното дружество ще изгради и ще бъде собственик и оператор на българските тръби от "Южен поток".Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на Дмитрий Песков, говорител на руското правителство, че премиерите на Русия и България Владимир Путин и Бойко Борисов са провели в сряда нов телефонен разговор, на който отново са обсъдили реализацията на съвместните енергийни проекти. Това е трети разговор за последните три седмици между двамата.

Сега съобщава, че ГЕРБ най-сетне се отказа окончателно от данък "лукс" след 7-месечни неуспешни опити да обоснове въвеждането на налога. "Фискалният ефект от подобен данък би бил минимален, а администрирането му от общините ще е сложна задача", обясни очевидното шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Решението за отказа е взето във вторник на заседание на парламентарната група на ГЕРБ, а до няколко дни финансовото министерство ще внесе в кабинета нов вариант на промените в Закона за местните данъци и такси без данък "лукс".

ГЕРБ ще възстанови дарение от 1000 лв. на свързаната с "Лев корпорация" фирма "Кайлъка ресурс", пише Сега. Парите са дадени на структурата на партията в Плевен през 2007 г. Още преди седмица вътрешният министър и тогавашен лидер на партията Цветан Цветанов се зарече да върне парите, ако се окаже, че Алексей Петров ръководи "Лев корпорация". И въпреки че формално той няма нищо общо с фирмата, от ГЕРБ решили да върнат дарението, "за да не се допуснат никакви съмнения".В съобщение на партийния сайт ръководството на ГЕРБ обяснява, че е извършило пълна проверка на "изнесените предположения за направени дарения" на ГЕРБ от фирми, свързани с арестувания в операция "Октопод" Алексей Петров.

Предрешеният избор на Георги Колев за шеф на Върховния административен съд (ВАС) поражда съмнения в ситуация на много опити на изпълнителната власт да накърни независимостта на съдебната. За  писмо на Съюза на съдиите в България до Висшия съдебен съвет  по този въпрос информира Сега. Изборът е ясен и преди ВСС да гласува в понеделник, защото единствената кандидатура на Колев бе издигната с подписите на 17 от членовете на съвета, точно колкото гласа са нужни настоящият председател на Софийския градски съд да оглави една от най-важните институции в държавата. "Номинирането не на кандидат, а директно на сигурен председател преди началото на избора, обезсмисля участието на други кандидати. Гласуването вече не е избор измежду различни възможности, професионални качества и управленски капацитет", се казва в писмото. Ако някой от 17-те подписали при тайното гласуване не застане зад публично оповестената си позиция, ВСС ще се превърне в нелегитимен орган, предупреждават съдиите.Този консенсус обезсмисля тайното гласуване, предвидено от конституцията, пишат още от ССБ.

Пенсиите през 2011 г. не били замразени, скачали с 2 лв., съобщава 24 часа. Вестникът цитира управителката на НОИ Христина Митрева, оповестила в парламента, че средният размер на пенсиите за 2011 г. се увеличава с 2 лв. - от 263 на 265 лв.Тя обясни разликата с новите пенсионери, които вземали повече пари за старост. Така Митрева опонира на опозицията, че пенсиите влизат във фризера.

24 часа публикува мненията на политолога  Евгений Дайнов и публицистката Велислава Дърева за робята на президента Георги Първанов в движението АБВ, което се очаква да бъде учредено днес.

Според Дайнов в момента, в който Георги Първанов обяви предстоящото представяне пред публиката на новия си "проект", България остана без президент. Защото отдавна заявената цел на "проекта" е да бъде ефективна политическа опозиция на ГЕРБ и да остави Първанов в българската политика.Президентите, докато са президенти, не правят така - защото олицетворяват единството на нацията, а не предвождат част от нея срещу друга част. А ако правят такива неща, значи вече не са президенти.Това е положението; и то е очевидно за всички и отдавна. Бойко Борисов само го констатира, когато сподели, че вече нямаме държавен глава. Не щеш ли, веднага се появи тезата, че с това си изказване Борисов бил правил... държавен преврат.

Дърева излага тезата си, че премиерът Бойко Борисов е извършил избора" на подбрано и покорно мнозинство (то и сега е факт), пълен диктат над всички власти (той е факт), арогантен премиерски абсолютизъм (той е факт), репресивно законодателство, забрана на левите партии, забрана на всички партии, разправа с политическите противници, диктатура, терор.Президентът не е нарушил конституцията, не е извършил държавна измяна, не си е подал оставката, на всичкото отгоре е жив и здрав, а Б. Б. не е нито Конституционният съд, нито Народното събрание.

437 са българите, които в края на септември тази година са кътали депозити за над 1 милион лева в българските банки, съобщава Труд, като цитира данни на БНБ. Общата сума, която депозитните милионери държат в трезорите, е 1,017 милиарда лева. Само за три месеца - от юни до септември, броят на “банковите милионери” се е увеличил с 11, а сумата на спестяванията им е нараснала общо с 51,456 милиона лева. Любимата валута на милионерите е еврото. 244 заможни семейства са избрали да спестяват именно в единните пари. Левът ги следва по петите с 169 депозита за над 1 милион лева. Само 24 богаташи са избрали други валути, предимно американски долари. Според експерти заможните хора предпочитат да държат парите си в банките, вместо да ги инвестират поради несигурната икономическа среда. Затова и в последната година броят на богаташите с депозити за милиони постоянно се увеличава.

Стандарт цитира интервю на премиера пред новия брой на българското издание на сп. „Форбс”Президент е по-лесно. Премиер е огромна отговорност и много труд. Много, много, много напрежение. Всичко минава през вас, така че президент е престижно, приятно, удобно. Премиер е къртовски труд, като и кмет, особено в София или в голям град”Като воля и психика съм категоричен, че ще удържа и затова 99.99% считам, че друг ще бъде кандидат за президент от ГЕРБ, а не аз. Оставям 0.01% все пак не знаем до тогава как ще се развива държавата. Далеч е все още”.

Съдът в Ямбол обяви за незаконна заповедта на кмета на града Георги Славов за събарянето на скандалния блок 20, пише Новинар. Магистратите излязоха с решение, че заповедта е неправомерна, след като сградата вече беше съборена през септември.

България е на върха на класирането по темп на увеличение на смъртността от наркотици, информира Дума, като цитира европейски доклад. Продължава относително високият годишен брой на смъртните случаи в сравнение с 90-те години - след 2004 до 2008 г. тя се е увеличила поне 5 пъти. През 2008 г. са регистрирани 74 смъртни случая, но през 2009 г. те вече са 38. През 2000 г. средната възраст на починалите е 20-26 години, през 2008 г. тя е 36 години, а през миналата година - 30-31 г.Рекорден брой нови наркотици е отчетен през миналата година чрез Европейската система за ранно предупреждение.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати