26 Април 2024 г. Петък

В САЩ ще има още по-големи и стряскащи стикери на цигарите

2010-11-11 10:09:09
Федералната агенция на САЩ по контрол над храните и лекарствата (FDA) обяви в сряда плановете си не по-късно от октомври 2012г. по цигарените кутии да се отпечатват още по-едри и по-стряскащи пушачите предупреждения за вредата от тютюнопушенето.

Сред предложените от администрацията изображения има дори снимки на трупове, умиращ от рак човек и почернели бели дробове, поразени от болест, но и такива за ползата от това да се спре.

Това ще бъде първото обновяване на предупрежденията, които се появиха по кутиите преди 25 години. САЩ първи в света въведоха надписите "МЗ предупреждава, че пушенето убива" и под., но днес те се пренебрегват от пушачите.

На практика новият вариант оставя само половината от мястото за марката цигари, защото бъдещото изискване ще е снимките с текста да покриват горните 50% на двете големи страни. При рекламите поне 20% от площта трябва да е заета от новото предупреждение.


Предложението подлежи на обсъждане до 9 януари, обмисляне и решение най-късно до 22 юни 2011г. Процедурата ще включва преглед на научна литература, събиране на реакции в обществото и изследване сред 18 000 души. От първоначалните 36 варианта ще бъдат избрани 9.

Не по-късно от 15 месеца след това, т.е. от 22 октомври 2012г. новият режим трябва да влезе в сила за цялата територия на страната.


"Днес отбелязваме важен момент в защитата на нашите деца и здравето на американците", заяви министърът на здравеопазването Катлий Сибелиус.

Плановете се подкрепят кактто от противници на пушенето, така и от компанията Philip Morris USA, която заяви, че "активно участва в определянето на правилата от FDA и процеса на публичното им коментиране и смята да постъпи така и с това предложение".

Макар в САЩ пушенето значително да е намаляло, около 20% от възрастните и студентите пушат, а тютюнът остава водеща причина за преждевременна смърт, която обаче би могло да се предотврати. Всяка година от болести, свързани с този навик умират около 443 000 души и при една трета от тях причината е рак.

Всеки ден около 4000 младежи пробват за пръв път. Една четвърт от тях ще станат редовни пушачи.

FDA получи миналата година със закон за пръв път право да регулира индустрията за тютюневи изделия.Новите планове са част от стратегията й, съгласно която вече са забранени определенията "леки" или "меки", ароматизирани или ментолови цигари.

В същото време се променя и законодателството, за да се предлага свободен достъп до терапии за отказване от навика. Има и пакет за 225 млн. долара за стимулиране на местни, щатски и национални начинания срещу пушенето. Покачва се облагането на цигарите и се предприемат други мерки като забраната да се продават цигари по интернет или с доставки на адрес.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати