Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Свят arrow В САЩ ще има още по-големи и стряскащи стикери на цигарите

В САЩ ще има още по-големи и стряскащи стикери на цигарите

  Print E-mail
2010-11-11 10:09:09
източник: dnevnik.bg

Федералната агенция на САЩ по контрол над храните и лекарствата (FDA) обяви в сряда плановете си не по-късно от октомври 2012г. по цигарените кутии да се отпечатват още по-едри и по-стряскащи пушачите предупреждения за вредата от тютюнопушенето.

Сред предложените от администрацията изображения има дори снимки на трупове, умиращ от рак човек и почернели бели дробове, поразени от болест, но и такива за ползата от това да се спре.

Това ще бъде първото обновяване на предупрежденията, които се появиха по кутиите преди 25 години. САЩ първи в света въведоха надписите "МЗ предупреждава, че пушенето убива" и под., но днес те се пренебрегват от пушачите.

На практика новият вариант оставя само половината от мястото за марката цигари, защото бъдещото изискване ще е снимките с текста да покриват горните 50% на двете големи страни. При рекламите поне 20% от площта трябва да е заета от новото предупреждение.


Предложението подлежи на обсъждане до 9 януари, обмисляне и решение най-късно до 22 юни 2011г. Процедурата ще включва преглед на научна литература, събиране на реакции в обществото и изследване сред 18 000 души. От първоначалните 36 варианта ще бъдат избрани 9.

Не по-късно от 15 месеца след това, т.е. от 22 октомври 2012г. новият режим трябва да влезе в сила за цялата територия на страната.


"Днес отбелязваме важен момент в защитата на нашите деца и здравето на американците", заяви министърът на здравеопазването Катлий Сибелиус.

Плановете се подкрепят кактто от противници на пушенето, така и от компанията Philip Morris USA, която заяви, че "активно участва в определянето на правилата от FDA и процеса на публичното им коментиране и смята да постъпи така и с това предложение".

Макар в САЩ пушенето значително да е намаляло, около 20% от възрастните и студентите пушат, а тютюнът остава водеща причина за преждевременна смърт, която обаче би могло да се предотврати. Всяка година от болести, свързани с този навик умират около 443 000 души и при една трета от тях причината е рак.

Всеки ден около 4000 младежи пробват за пръв път. Една четвърт от тях ще станат редовни пушачи.

FDA получи миналата година със закон за пръв път право да регулира индустрията за тютюневи изделия.Новите планове са част от стратегията й, съгласно която вече са забранени определенията "леки" или "меки", ароматизирани или ментолови цигари.

В същото време се променя и законодателството, за да се предлага свободен достъп до терапии за отказване от навика. Има и пакет за 225 млн. долара за стимулиране на местни, щатски и национални начинания срещу пушенето. Покачва се облагането на цигарите и се предприемат други мерки като забраната да се продават цигари по интернет или с доставки на адрес.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Часове след кървавото нападение на Лондон бридж премиерът на Великобритания Борис Джонсън се закани да затегне мерките срещу тероризма.Това предаде "Скай нюз".След като научи за ...
  Новини Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Земя на Франц Йосиф в северната част на Баренцово море, ...
  Новини Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната ...
  Новини Руското военно министерство е провело финално изпитание на най-новата руска зенитно-ракетна система С-500, наречена "Прометей", съобщава руското издание "Известия", ...
  Новини Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?