19 Април 2024 г. Петък

Пъзелът А + Б + В

2010-11-11 09:26:07

Не е време за обяснения кой е ляв и кой - десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество!

С тези гръмки думи "инициативна група" обяви свикването на форум "България - на другия ден".

На форума в четвъртък ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение Алтернатива за Българско Възраждане.

В сряда привечер от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Георги Първанов ще участва във форума.

Какъв е залогът и какво ще е бъдещето заАлтернативата за Българско Възраждане(АБВ)?

Часове преди форума парчетата от „президентския пъзел“ вече започват да се подреждат.

(А) Риторика за политическия център

Видяхме се в Смолян и там разговаряхме, на празника на града, разкри пред Dnes.bg Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз.

“[Първанов] каза, че се заражда такова движение и нали има и други хора, които... той няма да го оглавява, просто е съпричастен към едно такова движение. Но кои са другите хора, аз също не знам“, каза още председателят на Земеделския народен съюз.

Ако едно подобно движение тръгне наляво, то ние няма да бъдем там. Така че въпросът е наистина да има характер на алтернатива, която е еднакво отдалечена отляво и дясно, смята Стефан Личев.

Мисля, че е крайно време да се създаде едно такова центристко движение, което малко да намали тази омраза и безумното противопоставяне на дясно и ляво. Въпросът е обаче какво ще представлява то и ако имаме някакви допирни точки с едно такова движение, може би ще започнем разговори, обясни председателят на Земеделския народен съюз.

(Б) Инициатива от експерти

„Ние говорим за една инициатива от експерти, от представители на различни слоеве на гражданското общество, хора, които имат и своите политически предпочитания, някои – и пристрастия“. 

Това разкри пред Dnes.bg Божидар Митев, заместник-председател на Политическо движение „Социалдемократи“.

Не би трябвало да очаквате, че на 11 ноември ще бъде промотиран някакъв партиен проект, разясни Митев.

За „Социалдемократи“ е важно „да се наложи едно експертно гражданско начало във формирането на политики в интерес на обществото, на страната“.

(В) Риторика за гражданското общество 

Еленко Божков и Иглика Иванова от партия "Български социалдемократи" също са получили покана за гражданския форум “България – на другия ден”, научи Dnes.bg.

Иванова е заместник-председател на „Български социалдемократи“ , а Божков – секретар на партията.

Има ли нещо лошо в това президентът да стимулира създаването на реално гражданско общество? Аз мисля, че не. - заяви пред Dnes.bg председателят на „Български социалдемократи“ Георги Анастасов.

Критиците на проекта

Иван Генов, съпредседател на младата партия "Българската левица"Президентският проект няма да играе основна роля в българския политически живот. Първанов не може да роди нищо здраво".

Това е пореден удар на Георги Първанов срещу партията, на която е бил председател. И затова в БСП са в шок - "за" подкрепа или да бъдат опонент на АБВ-то, коментира Генов.

В миналото Генов беше депутат и член на БСП. 

Първанов никога не е бил социалист, включително и тогава, когато е бил председател на тази партия [БСП], заяви Иван Генов.

"Българската левица"И БСП, и АБВ по безспорен начин са свързани с олигарсите".

АБВ е една голяма заплаха за БСП, защото Първанов иска да паразитира върху спомените от своето председателство, каза още социалистът.

Патова ситуация

Подобен проект влиза в патова ситуация – виждаме един Първанов, който се стреми да има мнение по всичко случващо се, но е ограничен от предписанията на сегашната си роля, коментира пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

 

Ако има такова политическо предприятие, то Първанов ще заприлича на съдия, който от безпристрастната си роля, трябва изведнъж да се превърне в капитан на отбор на терена. Но в последните години хората у нас явно предпочитат играчи, които до този момент въобще не са били в играта. А Първанов не е такъв. Неговият образ носи всичките негативи на тази игра, ако и привидно да не е ритал топката, смята Симеонов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати