29 Март 2024 г. Петък

Европа иска стъпки за криминализиране на корупцията

2010-11-10 15:18:47

Групата държави срещу корупцията (GRECO) в рамките на Съвета на Европа публикува днес доклада си за България, в който се оценяват мерките за борба с корупцията.

Докладът изтъква спешната нужда от по-ефективно прилагане на правилата за партийно финансиране и посочва, че е желателно да бъдат направени правни подобрения в криминализирането на корупцията.

Въпреки това се изтъква нуждата от ясно криминализиране на подкупите и търговията с влияние в различните случаи, при които облагодетелстваното лице е трета страна (независимо дали е физическо или юридическо лице).

В доклада се посочва също, че въпреки въведените през 2002 г. правни промени, на практика концепцията за неправомерно облагодетелстване се тълкува твърде тясно, разбирана като материална облага, която има различима пазарна стойност.

По втората тема докладът отбелязва, че със Закона за политическите партии от 2005 г. и с други нормативни актове България е въвела важни мерки за прозрачност и контрол на партийното финансиране и на предизборните кампании.

Изказва се обаче мнение, че са нужни подобрения, включително цялостно хармонизиране на законодателството с цел да се гарантира, че финансовите декларации на партиите и на кандидатите адекватно отразяват финансовата им дейност и са достъпни за обществеността.

Според доклада е необходимо Сметната палата, която има главната отговорност за контрола върху политическото финансиране, да получи допълнителна подкрепа, като се има предвид широкоразпространеното мнение, че финансовите декларации на партиите и на участниците в предизборни кампании в повечето случаи не отразяват действителните факти.

Докладът също така посочва, че от начина, по който се подготвят съответните закони, може да се предположи, че законодателството служи на политически цели.

Изтъква се например, че Законът за местните избори е бил променян 24 пъти след приемането му през 1995 г., като често тези промени са били правени твърде късно, за да могат да бъдат напълно приложими в съответните предстоящи избори.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати