29 Март 2024 г. Петък

БСП, ДПС и "Синята коалиция" възразиха срещу бюджета на НОИ за 2011 г.

2010-11-10 15:13:30
БСП, ДПС и "Синята коалиция" няма да подкрепят проекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2011 г.

Въпреки възраженията на опозицията обаче проектът беше приет на първо четене със 114 гласа "за", а "против" бяха 43 депутати. Срещу законопроекта гласуваха шестима народни представители от  "Синята коалиция". Останалите от парламентарната група не бяха в залата. Сред осъстващите бяха и нейните лидери Иван Костов и Мартин Димитров. 

Основните критики на депутатите от опозицията при първото четене на законопроекта в парламента бяха, че законът не допринася за социалната защита на пенсионерите, че промените ще ощетят майките, ще тласнат самоосигуряващите се към сивия сектор и че намаляването на дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ) ще е за сметка на по-високите осигуровки, а не от увеличаване на доходите на работещите.

Министърът на финансите Симеон Дянков не беше в пленарната зала. Отсъствието му беше многократно отбелязано от опозицията. Министърът на труда Тотю Младенов, управителят на НОИ Христина Митрева и депутати от ГЕРБ защитиха внесения от Министерския съвет законопроект.

"През 2011 г. намаляваме дефицита в ДОО с 669 млн. лв.", каза Тотю Младенов. "В момента 60% от парите за пенсии и обезщетения се покриват със средства от данъци, а само 40%  от осигуровки. С промените съотноешението ще стане 50 на 50. Това е сериозна промяна, с която се осбождава ресурс от държавния бюджет за други дейности", каза министърът на труда. Според него пркетобюджетът "гарантира социалната защита на всички граждани в краткосрочен и дългосрочен план". "Въпреки че от догодина вноската за пенсии ще се увеличи с 1.8 пункта за първите две години от управлението ни ще се получи намаление от 0.2 пункта. Така помагаме на бизнеса и хората", каза Младенов.

Въпреки уверенията на министъра на труда, зам.-председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов каза, че ДПС няма да подкрепи бюджета на ДОО, "защото в него няма политики за повишаване на социалната защита на хората". За втора поредна година не се предвижда увеличение на пенсиите дори и с ръста на инфлацията. Друга критика на Адемов беше, че правителството съкращава дефицита като изземва повече пари от работещите с увеличаването на вноската за пенсии, повишаването на минималните осигурителни прагове и повишаването на осигуровките за самонаетите. "Това са прокризисни, а не антикризисни мерки", каза той и добави, че с тях ще се увеличи сивия сектор на икономиката.
 
"Това е първият бюджет, който влиза с такава семпла обосновка", възмути се бившият социален министър Емилия Масларова (БСП). "В бюджета няма никакви политики. Пенсиите са под точката на замръзване. Няма поглед към минималната пенсия, към пенсията за старост", каза тя. Според нея решението на управляващите да оставят максималния осигурителен доход 2000 лв. и догодина "пази богатите". Тя обърна внимание и на това, че увеличаването на осигурителния период, от който се изчислява обезщетението за майчинство от 12 на 18 месеца ще ощети жените, които скоро са започнали работа.

Управителят на НОИ Христина Митрева й отговори, че догодина разходите за обезщетения за майчинство ще бъдат 430 млн. лв., което е с 80 млн. лв. повече спрямо тази година и тези, които коректно си плащат осигуровките няма да бъдат засегнати. През 2011 г. се предвижда разходите за пенсии да са 9.6% от БВП. Средната пенсия догодина ще се увеличи от 263 на 265 лв., каза още Митрева.

Веселин Методиев от "Синята коалиция" разкритикува управляващите, че в проектобюджета на ДОО не е отразено прехвърлянето на индивидуалните партиди на хората, които ще се пенсионират до края на 2014 г., от професионалните фондове в НОИ. По предварителни данни те са за малко над 100 млн. лв.

Повишаването на осигуровките за хората със свободни професии ще ги тласне към сивия сектор, предупреди Методиев. Той обвини правителството, че при подготвянето на проекта се е съобразило само със синдикатите и работодателите, но не и с партиите. "Това е подмяна на вота на хората", каза Методиев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати