25 Април 2024 г. Четвъртък

Нямало да вдигат пенсионната вноска

2010-11-10 15:07:29

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати